Linkovi

Newyorški vatrogasci gajdaši - glazbena kulisa tragičnog razdoblja nakon 11. rujna 2001. (11/9/04) - 2004-09-10


U redovitoj subotnjoj rubrici "Iz svijeta knjige" predstavljamo knjigu o članovima vatrogasnog orkestra iz New Yorka, koji su također dio obilježavanja treće godišnjice terorističkih napada na Ameriku. Knjigu o njima napisala je Kerry Sheridan, članica newyorškog dopisništva Glasa Amerike.

Turobni zvukovi skladbe Amazing Grace, koju izvode newyorški gajdaši-vatrogasci, obilježili su tragične, ali i herojske dane nakon napada na Svjetski trgovinski centar. Gajdaši su svirali na stotinama sprovoda, svojim kolegama koji su poginuli spašavajući ljude koji su radili u tornjevima-blizancima.

"Čim su gajde zasvirale, okupljenima bi se pojavile suze na očima, posebno kad ste vidjeli obitelj poginulog vatrogasca, kako iz automobila ulazi u crkvu, na posljednji ispraćaj… Za članove vatrogasne glazbe, bilo je vrlo teško svirati na stotinama sporovoda, ali znali su da je njihova dužnost – odati počast palim kolegama" - kaže novinarka Kerry Sheridan, koja je počela je pisati knjigu “Braća iz vatrogasnog gajdaškog orkestra” krajem 2001., dok je još studirala novinarstvo na newyorškom sveučilištu Columbia.

Glazbenike je najčešće sretala u crkvi, na misama za poginule. "Počela sam pričati s čovjekom koji je u orkestru svirao bubanj. Saznala sam da se u New York doselio iz Belfasta, iz Sjeverne Irske, te da mu je tamošnji terorizam od njegovih ranih godina bio dio normalnog života. Mislio je da se – dolaskom u New York – sklonio od svega toga… No, 11. rujna sve te grozne uspomene, kao da su se vratile…"

U New Yorku su i policijska a i vatrogasna profesija tradicionalno zanimanje Iraca. Početkom 19. stoljeća to su bili useljenici, danas su to većinom njihovi potomci. "U New Yorku, kao i mnogim drugim američkim gradovima, između policijskog i vatrogasnog gajdaškog orkestra postoji bratsko natjecanje, tko je od njih veći Irac… Zato kada su policajci osnovali svoj sastav, morali su to 1962. godine učiniti i vatrogasci" - tvrdi Karry Sheridan.

Uz pomoć instruktora iz Sjeverne Irske, gajdaši-vatrogasci uskoro su svirali na vjenčanjima i na godišnjim paradama za blagdan Svetog Patricka. Do 11. rujna – na sprovodima, vrlo rijetko. No, od tada, njihovo se muziciranje većinom poistovjećuje s posljednjim oproštajem tragično preminulim vatrogascima, herojima 11. rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG