Linkovi

Europska komisija o cijeni 'europeizacije Hrvatske' (3/9/04) - 2004-09-03


Za mjesec dana europska Komisija objaviti će tzv. pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, dakle plan priprema za zahtjeve i izazove članstva u EU.

Početkom listopada, najvjerojatnije 6. ili, u slučaju nepredviđenih okolnosti, najkasnije 13. listopada europska će Komisija objaviti svoj prijedlog pretpristupne strategije za novu kandidatsku zemlju, Hrvatsku. Komisijino viđenje načina podržavanja priprema Hrvatska za sve zahtjeve članstva u EU je u završnoj fazi izrade.

Dokument će doći u paketu s ostalim temama iz gotovo ispražnjene Unijine čekaonice, dakle procjenom situacije u Bugarskoj i Rumunjskoj i Komisijinim viđenjem je li vrijeme s Turskom otvoriti pregovore o ulasku u Uniju. Komisija će, izjavio je njezin predstavnik, također podastrijeti studiju o utjecaju i posljedicama proširenja Unije jednom velikom, i u svakom pogledu drugačijom zemljom kao što je Turska.

Što se Hrvatske tiče, Komisijina pretpristupna strategija donijeti će crno na bijelo što Komisijini stručnjaci smatraju prioritetima za brzu europeizaciju Hrvatske i koliko će sve to koštati. Budući da sa hrvatske strane ozbiljno obećavaju skoro imenovanje stručnog pregovaračkog tima i ubrzavanje priprema za pregovore, za očekivati je pregovori počnu na proljeće iduće godine, dakle kada se u radnu svakodnevicu uhoda nova Komsija. Ona pregovara u ime 25 Unijinih članica koje često šalju svoje vlastite predstavnike u Komisijin tim, što znači da će u pregovorima s Hrvatskom biti dosta predstavnika Mađarske, Slovenije ili Italije.

Neki dan je povjerenik za proširenje Guenter Verheughen europarlamentarcima rekao da ne očekuje ulazak Hrvatske u Uniju prije 2009. godine, ne toliko radi sporosti pregovaračkog procesa koliko zbog dugotrajne procedure ratifikacije sporazuma s Hrvatskom u svih 25 prijestolnica i često u velikom broju zastupničkih tijela, recimo ratifikacija samo u Belgiji podrazumijeva privolu čak sedam razlilčitih parlamenata. Prema tome, ulazak u paketu s Rumunjskom i Bugarskom 2007. preoptimstična je opcija, ponovio je povjerenik.

Novi kandidatski status Hrvatskoj donosi i nove aktivnosti – tako će tradicionalnom neformalnom sastaku ministara vanjskih poslova članica i starih kandidata u Maastrichtu po prvi put participirati šef hrvatske diplomacije.

XS
SM
MD
LG