Linkovi

Ljetni hip-hop je dobar podsjetnik da u rujnu počinje škola (2/9/04) - 2004-09-02


Za većinu američke djece, učenje za vrijeme ljeta zadnja je stvar koja im je pameti. Da bi ih se nagovorilo da se posvete akademskim temama dok su na praznicima zahtjeva nekonvecionalni pristup. Tom Banse javlja o udruZi sa središtem u gradu Olympia u državi Washington, koja je uspješno povezala ljetna predavanja s glazbenom podlogom.

Rap i hip-hop glazba često je usredotočena na nasilje, sex i bande, s pjesmama čiji stihovi često zaprepašćuju nastavnike i roditelje. Međutim, a što ako rap glazbenici pjevaju o drveću i mravinjacima?

Ova mala pjesmica izrasla je iz neobične suradnje znastvenika, socijalnih radnika i glazbenika koje je započeta u šumi iza državnog fakulteta Evergreen u Olympiji.

Znastvenik s fakulteta pomaže gostujućem rap umjetniku pri usponu na istraživačku platformu na vrhu krošnje drveta. Po silasku, rap zvijezda zvan Caution improvizira pjesmu o tom doživljaju za 40 učenika.

12 i 13-godišnjaci koji ga slušaju potječu iz najsiromašnijih krajeva u okolici i sudionici su saveznog socijalnog programa nazvanog Gear Up, koji ih od malih nogu usmjerava na pripremu za studij na fakaltetu,. No da bi ih se u tim godinama nagovorilo da se odreknu jednog tjedna ljetnih praznika, potrebno je više od - tek dugoročnog cilja. "Reklama za ovaj program glasila je: želiš li snimiti rap pjesmu? Ovo je jedini akademski vrlo zahtjevan program u kojem sam ikad sudjelovao, a kod kojeg smo morali odbijati djecu jer više nismo imali mjesta.

Koordinator programa Todd Denny kaže da nije dovoljno naći se s učenicima na pola puta između njihovog svijeta i svijeta odraslih. Umjesto toga socijalni radnici za mlade koji rade po školama i zatvorima trude se djelovati unutar jezika i sustava vrijednosti današnjih tinejdžera. Taj je pristup, kaže on, djelotvoran.

Tijekom tjedna koji su proveli kao svojevrsni “znanstvenici zvuka”, učenici su proučavali šumske biljke penjačice, tragali za mravinjacima i lutali po plaži zajedno s biolozima mora. Nakon tri dana znanosti vrijeme je da se njihovi utisci preoblkuju u glazbu:

Liz, Tiana i Careena pokazuju tek mali interes za znanost, međutim zanima ih snimanje glazbe. Ovo je drugi eksperiment ove vrste u državi Washington, a organizatiori se nadaju da će, uz dodatno finaciranje, ovaj ljetni program na jesen prerasti u dopunsku aktivnost tijekom cijele školske godine.

XS
SM
MD
LG