Linkovi

Uključivanje muslimanskog svijeta (26/10/04) - 2004-09-01


Teroristi koji religijom pravdaju ubijanje nevinih nemaju dom ni u jednoj vjeri. Teroristi koji se skrivaju iza islama ili bilo koje druge velike vjerske tradicije ne zaslužuju simpaije onih koji istinski poštuju vjerske vrijednosti. Kao što je rekao predsjednik Bush, “Lice terorizma nije pravo lice islama”. Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleezza Rice, rekla je da je priča o američkim odnosima s muslimanskim svijetom priča o prijateljstvu i partnerstvu.

"Turska je snažna saveznica Sjedinjenih Država, te punopravna i ponosna članica NATO saveza. Amerika je izgradila saveze s muslimanskim zemljama diljem svijeta, od Maroka do Indonezije. Potpisali smo sporazume o slobodnoj trgovini s dvije muslimanske zemlje, a pregovaramo s još dvije. Isto tako, osiguravamo veliku pomoć za razvitak u muslimanskom svijetu, rekla je Condoleeza Rice. Ona je dodala da su Sjedinjene Države često priskakale u pomoć muslimanima."

"Američki vojnici ginuli su dok su pokušavali osigurati hranu građanima Somalije. Amerika je od okončanja Hladnog rata pet puta kretala u ratove, a koliko ljudi u muslimanskom svijetu zna da se svaki put radilo o pomoći muslimanima. Amerikanci su se borili u Kuvajtu, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Afganistanu i u Iraku. Bez izuzetka radilo se o ratovima za oslobođenje i slobodu."

Suverenitet Kuvajta ponovno je uspostavljen 1991. godine nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama oslobodila tu zemlju od iračke okupacije. Sjedinjene Države i saveznici zaustavili su ubijanja u Bosni i Hercegovini te su zaustavili etničko čišćenje muslimana na Kosovu. Afganistan je oslobođen od represivnog talibanskog režima, a Irak od tiranije Saddama Husseina.

Predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene Države u prošlosti opravdavale pomanjkanje slobode u pretežito muslimanskim zemljama Srednjeg istoka te su se zadovoljile arapskim diktaturama. Cilj je bio, rekao je predsjednik Bush, da se kupi stabilnost po cijenu slobode. Međutim, ta era je sada gotova, a Sjedinjene Države su pokrenule inicijativu za promicanje demokracije diljem Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG