Linkovi

Suradnja Turske i Iraka (31/8/04) - 2004-08-31


Irački prijelazni predsjednik Ghazi al-Yawar nedavno je posjetio Tursku. U delegaciji je bilo još nekoliko visokih iračkih dužnosnika, uključujući ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija i ministra trgovnie Mohammeda Mustafu al-Ciburija. Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer razgovarao je s iračkim predsjednikom o sigurnosti, podjeli raspoloživih izvora vode i otvaranju turskog konzulata u Mosulu. "Naši su razgovori bili vrlo produktivni," rekao je gospodin al-Jawer.

Još jedna važna tema razgovora bila je trgovina. Turski ministar trgovine Kursad Tuzmen izjavio je da obujam trgovine između Iraka i Turske trenutno iznosi oko dvije milijarde dolara godišnje, te da "u Iraku još uvijek radi oko tisuću turskih poslovnih ljudi". Gospodin Tuzmen je dodao da se Turska i Irak nadaju da će sljedeće godine povećati obujam trgovine na oko pet milijardi dolara. "Podržavamo integraciju Iraka u svijet. Nadamo se da će nama bratska iračka nacija izići iz ovog teškog razdoblja u najkraćem mogućem roku," rekao je.

Irački predsjednik al-Yawar izrazio je podršku Iraka za učlanjenje Turske u Europsku uniju. "Turska je to zaslužila," kazao je, dodajući da će članstvo Turske u Uniji biti blagotvorno za cijelu regiju."

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da Sjedinjene Države ostaju predane izgradnji stabilnog, slobodnog i demokratskog Iraka.

"Kada smo stupili u akciju kako bismo zaštitili našu sigurnost, obećali smo Iračanima da ćemo ih izbaviti od tiranije, da ćemo im vratiti suverenitet i da ćemo im pomoći na putu prema slobodi. Kada Amerika zada obećanje, onda to obećanje i održi," kazao je.

Uspjeh Turske u izgradnji bogatog i demokratskog društva čini je važnom zemljom u regiji. "Kada gledam Tursku," rekao je irački predsjednik al-Yawar, "vidim da demokracija pridonosi razvitku zemalja."

XS
SM
MD
LG