Linkovi

Pozivanje na osobnu odgovornost - sve rjeđa pojava (28/8/04) - 2004-08-27


Od školstva pa do nacionalne sigurnosti – Amerikancima je sve teže za loš rezultat okriviti nekog određenog pojedinca, pa odgovornost najčešće svaljuju na često apstraktne “društvene sile”.

Većina Amerikanaca smatra da je državni školski sustav u prilično jadnom stanju. Međutim, javnost se protivi vladinom pokušaju da se škole koje najlošije rade prvo – konkretno identificiraju, a drugo – kazne, oduzimanjem dijela novca ili prebacivanjem učenika u neku drugu školu.

Slično je i s Kongresom – većina Amerikanaca smatra da Kongres ne obavlja svoj posao baš najbolje. Međutim, kad dođu izbori, većina ih glasa za političara koji već sjedi u Kongresu. Ili pak -lokalna dužnosnica s Floride, odgovorna za katastrofalno loše prebrojavanje glasačkih listića na posljednjim predsjedničkim izborima – još uvijek obavlja svoj posao. Kako piše Christian Science Monitor, čak niti istraga terorističkih napada od 11. rujna nije izdvojila odgovorne koji su – svojim propustima u službi – omogućili da se napad uopće dogodi.

Ovi primjeri ukazuju na čitav društveni trend – već dvadesetak godina, Amerikanci vrlo nevoljko sude jedni o drugima, čak i kad su u pitanju javni djelatnici. Stručnjaci to pripisuju snažnoj individualizaciji društva, u kojoj se pojedinac često smatra “žrtvom” raznih društvenih utjecaja – što onda, prirodno, umanjuje osobnu odgovornost za pogreške i propuste, a odgovornost se svaljuje na drugoga.

"O osobnoj se odgovornosti u Americi mnogo govori, međutim, odgovorne je često vrlo teško pronaći" – kaže Robert Schmuhl sa Sveučilišta Notre Dame. Naravno, ima izuzetaka – odgovorni za korporacijske poslovne skandale identificirani su imenom i prezimenom i njihova su suđenja mediji pomno pratili. Tu je i istraga zlostavljanja iračkih zatvorenika u Abu Ghraibu, gdje je javno iskazana kritika osumnjičenika, kojima se sada sudi.

XS
SM
MD
LG