Linkovi

Buck Owens proslavio 75. rođendan (25/8/04) - 2004-08-24


Često se kaže da se velikog umjetnika može prepoznati po lakoći izražavanja. U country glazbi, po lakoći stvaranja malo se tko može mjeriti s Buck Owensom i njegovim sastavom Buckaroos. Buck Owens nedavno je proslavio svoj 75. rođendan.

Pjesma “Act Naturally”, snimljena 1963. godine, bila je prva u nizu od petnaest uzastopnih hitova Bucka Owensa koji su se popeli na prvo mjesto country top lista. Slušajući je danas - četrdesetak godina kasnije - teško je povjerovati da je svojedobno mogla izazvati buru i donijeti Bucku Owensu status buntovnika.

Bucka Owensa često se povezuje s mjestom Bakersfield u Kaliforniji, u koji se doselio kao 21-godišnjak, 1951. godine. Odlučivši se za karijeru glazbenika, ubrzo je osnovao svoj sastav i počeo skladati vlastite pjesme. Njegove rane snimke imale su klasični country zvuk, međutim nastupima uživo izvodio je i rock’n’roll pjesme Chuck Berrya i Eddie Cochrana. Tijekom ranih šezdesetih, Buck je u potpunosti okrenuo leđa klasičnom countryu iz Nashvillea, počevši snimati glazbu na sebi svojstven način, koristeći pri tom svoj prateći sastav.

Iako se taj novi, takozvani Bakersfield zvuk tradicionalistima nije sviđao, mnogi su, poput Briana Hofeldta, osnivača country sastava The Derailers, u glazbi Bucka Owensa pronašli ispiraciju: "U svoje vrijeme, Buck Owens se doimao kao buntovnik, sa svojom pojednostavljenim aranžmanima i glasnim sviranjem. Međutim, publika ga je prihvatila i učinila najuspješnijim country glazbenikom šezdesetih godina. Njegova glazba i danas zvuči svježe, upravo radi svoje osjećajnosti i čistoće."

Proteklih 13 godina glazbenici u Austinu u Teksasu obilježavaju rođendan Bucka Owensa proslavom u glasovitom Continental klubu. Prije nekoliko godina Buck je iznenadio prisutne pojavivši se na sceni te izvevši niz svojih hitova, medju kojima i verziju pjesme Love is Gonna Live Here.

XS
SM
MD
LG