Linkovi

'Baltimorska barakuda' Michael Phelps (24/8/04) - 2004-08-24


Nakon prvog tjedna olimpijskih natjecanja, američki plivač Michael Phelphs dokazao je da je javnost od njega s pravom očekivala mnogo. O svojim uspjesima iz Atene razgovarao je s predstavnicima medija.

Michael Phelps nije osvojio milijun dolara, koje mu je ponudio njegov sponzor Speedo za sedam olimpijskih zlata. To je naime, rekord, koji je 1972. postavio plivač Mark Spitz. No, Phelps je ipak – sa šest zlata i dvije bronce - osvojio više medalja od bilo kojeg drugog olimpijca s neke ljetne Olimpijade koja nije bila bojkotirana. Phelps je sveukupno nastupio u 17 utrka, od kojih je u 13 njih osvojio prvo mjesto. U Ateni je oborio devet svjetskih, olimpijskih i američkih rekorda. Na tiskovnoj konferenciji u atenskom Teniskom klubu, novinari su ga pitali – je li uopće imao vremena razmišljati o svojim postignućima.

"Konačno počinjem vjerovati da se sve to zaista dogodilo. Ostvarili su mi se svi snovi. Sam nastup na ovoj Olimpijadi u Ateni, gdje je sve i počelo u drevnoj prošlosti, bio je izvanredan i ne bih mogao tražiti ništa više od toga," kaže Phelps.

Novinare je također zanimalo - je li sumnjao u svoje sposobnosti.

"Želio sam se samo natjecati i plivati najbrže što mogu. Zadnje četiri godine spremao sam se za ovu Olimpijadu. Plivao sam najbolje što mogu, natjecao se i osvojio sve te medalje. Ne mogu tražiti ništa više od toga," odgovorio je.

19-to godišnja plivačka senzacija namjerava provesti ostatak olimpijade gledajući druga natjecanja i razgledavajući Atenu. Raduje se i povratku u rodni Baltimore, gdje je dobio nadimak baltimorska barakuda. Uskoro će se zaputiti na Sveučilište Michigana, gdje će nastaviti trenirati, a možda se odluči i za studij sportskog marketinga. Na pitanje – kako se osjeća kao novi američki seks-simbol, odgovara:

"To mi je posve novo iskustvo. Prvo ta zlata, pa sve veća sportska slava. Ne znam kako da odgovorim na to pitanje. Nitko me još nije pitao tako nešto," rekao nam je.

Naravno, novinare je zanimalo – hoće li na sljedećoj Olimpijadi u Pekingu ponovno pokušati osvojiti sedam zlata. Kako je rekao, ne treba ništa isključiti, jer će sljedeće četiri godine – sve opcije držati otvorenima.

XS
SM
MD
LG