Linkovi

Film tjedna: 'Princess Diaries 2 - Princezin dnevnik 2' (16/8/05) - 2004-08-15


Neočekivani hit iz 2001. godine "Princezin dnevnik" dobio je nastavak u kojemu se vraćaju likovi koji su bili dragi čitavim obiteljima, a posebice djevojčicama.

'Dragi dnevniče, toliko toga novoga se događa - završila sam fakultet i krećem u potpuno novu avanturu," piše u svoj dnevnik Mia Thermopolis. Upoznali smo je kao tinejđerku u San Franciscu koja saznaje da je ustvari princeza Mia, nasljednica krune u malenoj zemlji Genoviji. U nastavku, po diplomi, ona se sprema za kraljevski život. Njezina baka, kraljica Clarissa, namjerava odstupiti s prijestolja kako bi mlada Mia mogla preuzeti krunu. No, čak i mala kraljevstva imaju svoju dozu dvorskog spletkarenja - jedan dalji rođak objavljuje da bi njegov sin trebao postati kralj, jer princeza Mia nije udata.

Prema zakonima Genovije, princeza se mora udati prije nego što stupi na prijestolje, tako da sada Mia mora u roku od 30 dana pronaći odgovarajućeg udvarača i udati se kako bi očuvala monarhiju. U ulozi Mije ponovno se pojavljuje Anne Hathaway.

"Jako sam sretna s tom ulogom, jer mi ona leži i potpuno mi je prirodna. No, s druge strane, bila sam malo nervozna vraćajući se liku koji sam stvorila kad mi je bilo 17 godina, a sada je trebala odrasti do 21 godine. Onda sam shvatila da, ako uzmem u obzir svijet u kojemu Mia živi, mnogo mi je lakše tumačiti tu ulogu: ona živi u konzervativnoj zemlji i, premda je slobodoumna vladarica, ipak ne može stvari izmijeniti preko noći," kaže mlada glumica.

Veteranka i filma i kazališta Julie Andrews ponovno unosi otmjenost u čitavu priču svojom interpretacijom uloge kraljice Clarisse. Ona kaže da je ovaj nastavak doživjela kao nagradu - do kraja snimanja prvog filma ionako su se svi sprijateljili kao da i jesu obitelj, a i scenarij nastavka učinio joj se boljim i dramatičnijim. U ovom filmu, ona i pjeva po prvi puta od 1998, otkako je kirurški zahvat na njezinim glasnicama rezultirao njihovim trajnim oštećenjem.

"Sve je bilo zamišljeno i izvedeno vrlo pažljivo tako da sam u pjesmu ušla praktički recitativom, a potom ju prepustila djeci. To za mene i nije pravo pjevanje … ne onako kako sam pjevala u filmu "Moje pjesme, moji snovi". Još uvijek ne mogu pjevati u pravom smislu riječi," priča Andrews.

Jednako kao i prvi film, tako je i nastavak "Princezinih dnevnika" u svojoj biti - bajka. Redatelj Garry Marshall, čija bogata filmografija uključuje uz prvi nastavak 'dnevnika' i film "Pretty Woman", te televizijsku seriju "Murphy Brown" - kaže da je to jedan od žanrova u koji najviše vjeruje.

"Volim kada gledatelji požele povjerovati u priču filma. Svi znamo da je luckasto vjerovati u bajke, ali - kao što sam to rekao i glumcima - ponašajmo se kao da je sve to potpuna istina, uronimo u likove u potpunosti … učinimo ih stvarnima. To i bajku čini stvarnom i povuče gledatelje u jedan drugačiji svijet. Mislim da u današnjim filmovima ima mnogo negativnosti - nešto od toga je zaista prava umjetnost, ali ja čvrsto vjerujem da mladim ljudima treba uputiti i pozitivne ideje," kaže nam.

U filmu se pojavljuje mladi Chris Pine kao zgodni 'princ na bijelom konju', a među tumačima sporednih uloga su i John Rhys-Davies, Callum Blue, te Hector Elizondo, veteran svih filmova Garryja Marshalla.

XS
SM
MD
LG