Linkovi

'Jaser Arafat - niti Mandela, niti Ghandi' (11/8/04) - 2004-08-10


Palestinsko zakonodavno vijeće kritizira Jasera Arafata zbog toga što nije uspostavio red i vladavinu zakona u pojasu Gaze.

Zakonodavci smatraju da Jaseru Arafatu i palestinskoj upravi nije pošlo za rukom da donesu jasne političke odluke koje bi vodile prekidu kaosa u Gazi.

Izvješće je rezultat jednomjesečne istrage, a traži ostavku premijera Ahmeda Qureije, dok se palestinske ekstremiste poziva da prestanu ispaljivati rakete na izraelski teritorij iz privatnih domova palestinskih civila, koji potom postaju žrtve izraelske vojne akcije.

******

Tijekom svoje 40 godina duge karijere kao palestinski čelnik, Jaser Arafat često se nalazio pred izazovima. No, možda niti jedan od njih nije bio toliko ozbiljan kao ovaj pred kojim se sada nalazi. Uz to, ovaj mu izazov ne stiže od strane njegovih starih neprijatelja – Izraelaca, već od snaga unutar vlastite političke stranke.

Kako iz Jeruzalema izvještava Larry James, problem je mjesecima ključao ispod površine. Prelio se u Pojasu Gaze prije nekoliko tjedana, kada su Palestinci silovito prosvjedovali, razljućeni Arafatovim imenovanjem rođaka - Muse Arafata - na položaj šefa sigurnosti. Iako je njegovo imenovanje kasnije povučeno, nasilje je nastavljeno, uglavnom otmicama stranaca i Palestinaca, koji se smatraju korumpiranim.

Nemiri su se proširili i na Zapadnu obalu, zorno prikazujući gnjev palestinske javnosti, usmjeren ka vlastitom čelništvu koje smatra nesposobnim i korumpiranim. Takve su se optužbe čule i ranije, no Jaser Arafat je uspjevao ostati iznad njih. Međutim, to sada više nije slučaj. Po prvi put od uspostave palestinske samouprave 1994., gnjevnim prosvjedima protiv korumpiranog čelništva pridružile su se i najmoćnije paravojne snage u pojasu Gaze - Brigade mučenika Al Aqse. Brigade al Aqse povezane su s pokretom Fatah Jasera Arafata i stoga bi trebale biti pod njegovom kontrolom.

No, neki analitičari smatraju da al Aqsa pokušava postati više od naoružane paravojske – da želi postati samostalni politički faktor, koji ne polaže račune Arafatu. Naime, nakon što je izraelski premijer Sharon objavio da će se Izrael do kraja 2005. godine u potpunosti povući iz pojasa Gaze, nameće se pitanje tko će uskočiti u vakum vlasti, koji će nastati izraelskim povlačenjem.

Jonathan Halevi, analitičar pri jeruzalemskom centru za javne poslove smatra da al Aqsa namjerava izravno izazvati Jasera Arafata: "Oni žele dominirati palestinskom upravom tako što će izbaciti staru garnituru koju se smatra korumpiranom. Oni u izraelskom povlačenju vide zlatnu priliku za sebe. Počela je bitka za palestinsku samoupravu!"

Palestinska vlast tvrdi da su nemiri u Pojasu Gaze rezultat izraelske okupacije, a ne izljev javnog gnjeva zbog korupcije i nepotizma unutar organizacije. No, mnogi drugi Palestinci ne dijele to mišljenje, smatrajući da Jaser Arafat predstavlja srž problema. Stoga smatraju da je promjena na političkom vrhu od ključne važnosti, kako bi se omogućilo temeljito "čišćenje" vlastite kuće i oslobodilo korupcije.

Međutim, do toga neće doći sve dok je Jaser Arafat na vlasti – smatra Mahdi Abdul Hadi, osnivač Palestinskog akademskog društva za proučavanje međunarodne politike u Jeruzalemu: "Potrebni su izbori. Arafat će i dalje igrati igre bez granica, odgađati izbore. On je majstor taktike, a jedini mu je cilj vlastiti opstanak."

Ovaj stručnjak smatra da nezadovoljstvo Palestinaca, usmjereno na njihovo čelništvo, ne ide dovoljno daleko kako bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju gospodinu Arafatu. Arafat je još uvijek simbol palestinskog naroda, palestinskih nada i stremljenja. Mahdi Abdul-Hadi uvjeren je kako bi za Palestince bilo bolje da Arafat prepusti dio svojih ovlasti drugima, no, smatra da se to nikada neće dogoditi: "Ne mogu u gospodinu Arafatu vidjeti Mandelu, niti Ghandija. On je na vlasti i neće se predati. Neće promijeniti svoj status quo i borit će se do svoje zadnje kapi krvi da zadrži vlast."

Ovaj stručnjak nije jedini koji predviđa da bi Arafat mogao prebroditi još jednu oluju. Slično je viđenje izrekao i izraleski šef obavještajne službe, general Aharon Farkash, koji je pred izraelskim parlamentom izjavio da je Jaser Arafat prebrodio i ovu krizu te da politički potezi protiv njega nisu uspjeli.

XS
SM
MD
LG