Linkovi

Porter Goss - od obavještajca do kongresmena i natrag (11/8/04) - 2004-08-10


Predsjednik George Bush imenovao je kongresmena Portera Gossa za novog direktora CIA-e, Središnje obavještajne službe.

Predsjednik je Portera Gossa opisao kao “vrlo spremnog da reformira i ojača” ovu agenciju, kako bi se još uspješnije uhvatila u koštac s prijetnjom terorizma.

Porter Goss je diplomirao na Sveučilištu Yale. Godinama je radio u američkoj obavještajnoj zajednici. Prije no što se početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća zaposlio u Središnjoj obavještajnoj službi, dvije je godine radio za vojnu obavještajnu službu. U CIA-i je bio od 1962-1971 – jedan od njegovih zadataka bila je analiza fotografija ruskih raketnih postrojenja na Kubi, za vrijeme kubanske krize početkom šezdesetih.

Zbog infekcije bakterijom stafilikoka umirovljen je, seli se na Floridu gdje postaje aktivan u lokalnoj Republikanskoj stranci. 1988. izabran je u Zastupnički dom Kongresa. Posebno se zalagao za provođenje neovisne istrage o uzrocima terorističkih napada na New York i Washington. Porter Goss ima 65 godina, oženjen je i ima četvoro djece.

Imenovanje novog direktora dolazi u trenutku kada Kongres raspravlja o reformi američke oabvještajne zajednice, u skladu s preporukama neovisne komisije koja je analizirala okolnosti koje su dovele do terorističkih napada u rujnu 2001.

Imenovanje Portera Gossa treba potvrditi američki Senat. U Senatu bi predsjednikova odluka mogla naći na protivljenje – čelni demokrat u senatskom Odboru za obavještajne djelatnosti, Jay Rockefeller, izjavio je da je izbor republikanskog kongresmena Portera Gossa, po njegovom mišljenju – “odveć politička odluka”.

XS
SM
MD
LG