Linkovi

Ratni zločinci na Balkanu još uvijek na slobodi (7/8/04) - 2004-08-07


Na Balkanu je potrebno ostvariti dodatni napredak prije no što će sve zemlje te regije moći ući u demokratsku i slobodnu Europu. U regiji još uvijek ima etničkih podjela, a tu su i razorena gospodarstva, velik broj izbjeglica i nezaštićene granice. Jedna od najvećih prepreka koja se nameće pred Srbijom i Crnom Gorom je nedovoljan angažman vlade te zemlje na hvatanju ratnih zločinaca, pogotovo Ratka Mladića, i na njihovom izručenju Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. Zbog loše suradnje Srbije i Crne Gore s Tribunalom za ratne zločine, Sjedinjene Države prekinule su isplatu nove pomoći Srbiji u ožujku. Nakon izbora pro-reformskog predsjednika Borisa Tadića u lipnju i dolaska demokratske koalicije na vlast u Beogradu, Srbija sada ima priliku u potpunosti surađivati s Tribunalom za ratne zločine.

Dva najnotornija ratna kriminalca na Balkanu, bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić, još uvijek su na slobodi. Sjedinjene Države ponudile su nagradu od pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njihovog hvatanja. Ta dvojica bjegunaca optužena su za brojne ratne zločine, uključujući i genocid, u vezi s masakrom od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. To je bio najgori masakr civila u Europi od drugog svjetskog rata.

Posebno je važno za obitelji žrtava da optuženi ratni zločinci na području bivše Jugoslavije budu izvedeni pred lice pravde, rekla je Nerma Jelacic, direktorica Neovisnog instituta za rat i mir: Mislim da će to donijeti mir mnogima, da će donijeti unutarnji mir majkama i suprugama u Srebrenici koje su preživjele masakr. Donijet će mir svakome tko je pretrpio izravni gubitak zbog Mladićevih postupaka.

Na nedavnom sastanku s predsjednikom Tadićem u Washingtonu, američki državni tajnik Colin Powell naglasio je potrebu da Srbija i Crna Gora surađuje s haaškim tribunalom: Razgovarali smo o slučaju generala Mladića i zaključili da moramo zajednički učiniti sve što možemo kako bismo ga izveli pred lice pravde.

Sve dok se to ne dogodi, Srbija i Crna Gora neće ostvariti značajniji napredak u svojim naporima da uđe u euro-atlantsku zajednicu kroz članstvo u organizacijama poput Europske unije ili u programima poput NATO-ovog Partnerstva za mir.

XS
SM
MD
LG