Linkovi

CSH: Na Olimpijadi svaki pokret američkih sportaša  svijet će pratiti s posebnom pažnjom i osjetljivošću (5/8//04) - 2004-08-05


“Zadatak olimpijaca: kako ne biti ‘odbojni’ Amerikanci” – naslov je pod kojim Christian Science Monitor piše o potrebi da američki sportaši u Ateni budi “borbeni, ali nenametljivi”. Svaki pokret američkih sportaša “…ove će godine svijet pratiti s posebnom pažnjom i posebnom osjetljivošću” – piše list i dodaje: “Ukoliko bilo koji Amerikanac iziđe iz okvira dopuštenog, cijela ekipa će biti izložena opasnosti da je etiketiraju kao novi sovjetski blok, zemlju protiv koje svi rado navijaju, zemlje koja je prejaka i umišljena, te je svjetski nasilnik.”

Christian Science Monitor kaže da američki sportaši moraju izbjeći prizore poput onih od prije četiri godine u Sydneyu, kad su se pobjednici štafete 4x100 metara neumjesno šepirili po stadionu i napravili scenu poput “…olimpijske sapunice”. Olimpijski odbor Sjedinjenih Država stoga je sve reprezentativce pozvao na dostojanstveno i skromno ponašanje piše bostonski list.

A Los Angeles Times donosi dva priloga o istospolnim brakovima – jedan iz savezne države Washington, a drugi iz Missouria. “Uskraćivanje istospolnim parovima pravo na građanski brak predstavlja kršenje njihovih ustavnih prava” – presudio je sudac u Washingtonu. A u državi Missouri, oko 70 posto glasača je podržalo ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi. Kako piše L.A. Times, Ustavu te države je pridodana sljedeća rečenica: “Da bi bio punopravan i priznat u ovoj državi, brak može biti samo između muškarca i žene.”

XS
SM
MD
LG