Linkovi

'Čokoladni turizam' u južnoj Kaliforniji (31/7/04) - 2004-07-30


Marlene Gordon radi kao turistička voditeljica u Los Angelesu. Ono što ju, međutim, izdvaja od ostalih vodiča su neobične strane tog velegrada koje otvara očima posjetitelja, ali, često, i domaćima - njezini obilasci mogu prikazivati, recimo, aromatske vrtove grada ili gurmanske kuhinje. Kolega Mike O`Sullivan pridružio se skupini ljubitelja čokolade.

Kako izgleda, u južnoj Kaliforniji ima mnogo ljubitelja čokolade. Prepun veliki autobus, po naputku Marlene Gordon, zaustavio se ispred čajane u Pasadeni. "Ovdje ćemo se zaustaviti i malo probati čokolade. Očito, kad ste se našli na čokoladnoj turi po ovako vrućem danu, morate biti pravi ljubitelji. No, ako vam se čokolada topi u ruci, onda je to znak da ju presporo jedete" - govori gospođa Gordon koja vodi mnoge vrste obilazaka, ali, kako kaže, "čokoladna tura" donosi joj najviše veselja, a zasigurno prednjači po nasladi.

Drevne meksičke civilizacije smatrale su čokoladu hranom bogova. "Govorim svojim grupama o povijesti čokolade, od dana Olmeka, Tolteka i Azteka, pa sve do dolaska čokolade u Europu, i, kasnije, poslastice u koju se pretvorila."

Svako odredište ovog turističkog obilaska vezano je uz čokoladu, njezinu povijest, njezine razne vrste, te proces proizvodnje. Prvi zastanak događa se u čajani Chado, koja nudi kolačiće i tisuću-sto vrsta čaja. Ovdje turisti naruče šalicu čokolade ili čaja s aromom čokolade, te krišku torte. Torta nudi čokoladu kao punjenje iznutra, kao namaz izvana, te je još i prekrivena čokoladnim mrvicama. Teško je na bilo koji drugi način dobiti toliko čokolade u jednom obroku. A, teško je i naći dinamičniji posao od ovoga turističke voditeljice Marlene Gordon.

"Radila sam kao sekretarica u jednoj odvjetničkoj kancelariji i čitave bi dane pogledavala kroz prozor, priželjkujući da sam vani, da idem okolo i istražujem četvrti ovog ogromnog grada. Konačno sam se odlučila i pokrenula svoj biznis, nazvan Next Stage Tours - prvo samo kao dodatni posao, a poslije i puno radno vrijeme" - objašnjava Marlene Gordon.

Mnogi od njezinih obilazaka su šaljivi - postoji tura za one koji pate od nesanice - koja uključuje posjete tržnicama u cik zore -, zatim ona koja vodi posjetitelje kroz desetine zanimljivih liftova i pokretnih stepenica, a jedna je namijenjena umjetničkim dušama, vodeći ih kroz ateljee i studije gdje umjetnici žive i rade. Ponekad Marlena Gordon vodi grupe u avanture kajakarenja u brzacima, a ponekad im iz balona na topao zrak pokazuje cvjetanje prerijskog divljeg cvijeća. Njezin posao zaista nije dosadan, a turisti su i više nego zadovoljni.

XS
SM
MD
LG