Linkovi

NY Times: Edwards - veličajući Kerrya - kaže da nada stiže (29/7/04) - 2004-07-29


Zaključnog, četvrtog dana Demokratske konvencije – na kojoj senator John Kerry i službeno postaje stranački izabranik na predsjedničkim izborima – naslovnice američkih listova najveći prostor posvećuju skupu u Bostonu. … Najtiražniji USA Today počinje izvještaj ocjenom da je kandidat za dopredsjednika – senator John Edwards – digao sudionike na noge kad je pozvao glasače da “odbace istrošenu, ostarjelu i negativnu politiku mržnje iz prošlosti”. Umjesto toga, on je pozvao Amerikance da “prigrle politiku nade”, ističe list.

“Edwards - veličajući Kerrya - kaže da ‘nada stiže’,” naslov je pod kojim New York Times izdvaja dijelove govora demokratskog dopredsjedničkog kandidata u kojem obećava “obnavljanje ekonomske nade i prilika”. “Još uvijek živimo u dvije Amerike – jedne za ljude koji su doživotno zbrinuti i druge u kojoj većina Amerikanaca živi od plaće do plaće” – rekao je senator Edwards, zaključujući da “moramo izgraditi jednu Ameriku” – prenosi njujorški list.

“Poruku o “gradnji jedne Amerike” u naslovu ističe i Chicago Tribune, dok Philadelphia Inquirer svoj izvještaj s demokratske konvencije objavljuje pod naslovom “Edwards govori o superiornom čelništvu u opasna vremena”. Christian Science istražuje potpuno drugi ugao bostonskog skupa: Pod naslovom “2004, natječu se djeca kandidata” piše da su Vanessa Kerry i njena starija sestra Alexandra izložene svakodnevnom informiranju o ekonomiji, državnoj sigurnosti i svemu drugom – otkako su uključene u očevu predizbornu kampanju. Sestre Kerry će danas predstaviti oca Kerrya na govornici konvencije – piše bostonski list ukazujući da su u ovoj “Godini djece” sinovi i kćeri kandidata izvedeni pred oči javnosti.

XS
SM
MD
LG