Linkovi

MedlinePlus - medicinska internet biblioteka za laike (27/7/04) - 2004-07-26


Internet je postao jedno od najmoćnijih sredstava da se ostane u kontaktu s najnovijim informacijama na polju medicine. Međutim svi web sajtovi ne pružaju istu kvalitetu niti kurentnost informacija o zdravlju. U današnjoj rubrici Web sajt tjedna predstavljamo jedan od najboljih na tom polju.

Web sajt MedlinePlus vodi najveća svjetska medicinska biblioteka – Američka nacionalna medicinska knjižnica čiji stručnjaci osiguravaju korisnicima najpouzdanije zdravstvene informacije na svojim Internet stranicama. Eva Maria LaCroix vodi Odjel za javne usluge pri Medicinskoj knjižnici. "MedlinePlus uistinu pokušava osigurati informacije kojima ljudi mogu vjerovati. Informacija mora biti temeljena na istraživanju i dolaziti od neke vrlo vjerodostojne organizacije" - kaže naša sugovornica.

MedlinePlus prerastao je u web sajt od početne baze podataka Medline, u kojoj su se nalazili biomedicinski časopisi namijenjeni liječnicima i istraživačima. Međutim, gospođa LaCroix kaže da mnogi korisnici nisu nužno bili medicinski profesionalci: "Trideset posto posjetitelja pripadalo je više manje tzv. skupini općih korisnika, koji očigledno nisu mogli imati nikakve koristi od pretraživanja baze podataka Medline."

Rezultat toga je MedlinePlus – medicinske informacije napisane i prezentirane na način da ih amateri koji nisu studirali medicinu mogu razumjeti. Mnoge teme su popraćene grafičkim prikazima i interaktivnom prezentacijom, a cijeli je sajt praktički također dostupan i na engleskom i na španjolskom. Mnoge teme koji bi mogle biti zanimljive vremešnijim korisnicima dostupne su i putem kompjuterski sintetiziranog glasa.

"Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije kod starijih osoba. Uključuje dijelove mozga za razmišljanje, sjećanje i govor. Znanstvenici svakim danom nauče nešto novo o ovoj bolesti, međutim, zasad još uvijek nije poznat njezin uzrok i ne postoji djelotvoran lijek protiv nje" – kaže kompjuterski glas o Alzheimerovoj bolesti.

"Ubrzo smo shvatili da će ovo biti dobro prihvaćeno. Očito je da javnost ima očitu glad za zdravstvenim informacijama. MedlinePlus sad ima 670 zdravstvenih jedinica koje obuhvaćaju sve od dijabetesa do toga što je to kolonoskopija" - objašnjava Eva Maria LaCroix, koja vodi Odjel za javne usluge pri Američkoj nacionalnoj medicinskoj knjižnici. Adresa njihova web sajta je http://www.MedlinePlus.gov.

XS
SM
MD
LG