Linkovi

Monodrama 'Most i tunel' - hit Broadwaya (27/7/04) - 2004-07-26


Sarah Jones je glumica i pjesnikinja afričkog porijekla. Ona je i autorica i izvođač monodrame nazvane Most i tunel koja naglo postaje hit newjorške kazališne scene. Sarah Jones glumi 14 uloga koje predstavljaju etničku mješavinu američkog urbanog društva.

Sarah Jones u ulozi Muhameda, računovođe pakistanskog porijekla u sceni čitanja poezije stranim useljenicima u New York. Ta scena daje priliku igranja mnogih uloga… gospođa Jones glumi i kinesku majku koja se prilagođava činjenici da joj je kćer lezbijka, zatim glumi bistru mladu djevojku latino-američkog porijekla, židovsku baku koja pati od tegoba i bolova, te mladu Vijetnamku punu bijesa – a to su samo neki od likova koji se pojavljuju na sceni.

Uz pomoć samo nekoliko pomagla kao što su naočale, šal i jakna, dvadeset-devetogodišnja Sarah Jones pretvara se u muške i ženske likove s različitim naglascima, mimikom i gestakulacijom, dočaravajući na taj način presjek raznorodnog stanovništva New Yorka. ": Zovem se Jaheida, imam petnaest godina i htjela bih vam pročitati pjesmu koju je napisala moja starija sestra pod naslovom: 'Ponoć u Harlemu izgleda poput podneva'”.

Izraz “most i tunel” se često koristi kad se govori o ljudima koji ne stanuju na mondenom i skupom Manhattnu, već u predgrađu. U ovoj predstavi, međutim, on označava zajedničke osobine koje ujedinjuju ljude različitog porijekla. Gospođa Jones, koja je i sama mješanog etničkog porijekla, kaže da joj je pri osmišljavanju likova pomoglo komuniciranje s rodbinom, useljnicima, te svakodnevne scene s ulica New Yorka: "U svakodnevnom životu, na primjer kad uzmete taxi ili odete po novine, posebice ovdje u New Yorku, susrećete se s ljudima koji su često rođeni tisućama kilometara daleko, od kojih mnogi imaju upravo nevjerojatne životne priče."

U predstavi, mnogi od likova suočavaju se s predrasudama i diskriminacijom. Teškom su mukom došli u Sjedinjene Države i prisiljeni su raditi nekoliko poslova da bi preživjeli. Mnogi od njih žive u neprekidom strahu od deportacije. Neki od likova su jaki i hrabri, a mnogi od njih su i zabavni, kao na primjer Habiba, muslimanka iz Jordana, čije su uspomene na mladenačku zaljubljenost povezane s pjesmom sastava Beatles: "Jedne sam noći sjela i na arapskom ispisala po rukavima svoje jakne riječi pjesme I wanna hold your hand - Želim te držati za ruku."

Producent predstave je filmska glumica Meryl Streep koja se na to odlučila nakon što je prijen nekoliko godina vidjela nastup Sare Jones. Kazališni kritičari očekuju da će se predstava uskoro preseliti iz manjih kazališa na velike pozornice Broadwaya.

XS
SM
MD
LG