Linkovi

Američki birači već znaju za koga će glasati (25/7/04) - 2004-07-25


New York Times se osvrće na američke birače i primjećuje da je velik broj njih već donio odluku za koga će glasati premda je do izbora ostalo više od tri mjeseca. U nedavnoj anketi, uostalom, 79 posto birača je izjavilo da su odlučili kome će dati svoj glas. Prije četiri godine, u ovo vrijeme, 64 posto birača se već opredjelilo za jednog od kandidata.

Novinar njujorškog dnevnika primjećuje da je rijetko kad u povijesti neka izborna kampanja bila ovako intenzivna i polarizirana već u ovako ranoj fazi. Izbornim skupovima nazoči više ljudi nego što je uobičajeno, a novac se slijeva u stožere kampanja u zaprepašćujućim količinama. Anketari i demokratske i republikanske stranke ustvrdili su da je u ovom izbornom ciklusu znatno manje neopredjeljenih birača koje bi htjeli pridobiti na svoju stranu, piše New York Times.

Demokrati će u nadolazećem tjednu održati stranačku konvenciju u Bostonu. Za to vrijeme predsjednik Bush će se nalaziti na svom ranču u Teksasu. Međutim, kao što piše Los Angeles Times, republikanci neće sjediti skrštenih ruku. Predvođeni potpredsjednikom Dickom Cheneyom republikanski stranački prvaci putovat će diljem Amerike promovirajući svoje stavove i pokušavajući pokvariti slavlje Johna Kerrya koji će i službeno postati predsjednički kandidat Demokratske stranke. U petak, nakon što završi konvencija demokrata, u kampanju će ponovo krenuti i predsjednik Bush koji će u dva dana održati niz govora u središnjem dijelu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG