Linkovi

Sudbina političkih zatvorenika na Kubi (21/7/04) - 2004-07-21


Režim kubanskog diktatora Fidela Castra, kako je javljeno, pokušava izgladnjeti do smrti dr. Oscara Eliasa Bisceta, jednog od najistaknutijih zatvorenih kubanskih disidenata. Supruga dr. Bisceta, Elsa Morejon Hernandez, objavila je pismo svojeg supruga, prokrijumčareno iz zatvora Kilo Osam. U pismu se kaže da zatvorske vlasti uskraćuju hranu dr. Biscetu od sredine lipnja. Gospođa Morejon Hernandez kaže da je uskraćivanje hrane počelo nakon što se dr. Biscet pridružio drugim zatvorenicima u jednom činu građanskog neposluha. Zatvorenici su vikali: "Dolje s Castrovom komunističkom diktaturom." Dr. Biscet je, inače, osnivač kubanskog Lawtonovog Centra za građanska prava. U listopadu 2002, odslužio je prethodnu trogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen na temelju lažnih optužbi da je "vrijeđao simbole domovine," da je "izazivao nered u javnosti" i da je "poticao na kaznene radnje". On je, zapravo, samo sudjelovao u prosvjedu protiv pobačaja i objesio je kubansku zastavu naopako na tiskovnoj konferenciji na kojoj se razgovaralo o odnosu režima prema političkim zatvorenicima.

U prosincu 2002, dr. Biscet i drugi kubanski disidenti uhićeni su nakon pro-demokratskog sastanka u jednoj privatnoj kući u Havani. Taj put, dr. Biscet je osuđen na 25 godina zatvora. Proteklih nekoliko godina bile su posebno teške za one koji se suprotstavljaju režimu Fidela Castra. Režim je uhitio stotine disidenata, koji su tražili demokraciju i poštivanje ljudskih prava kubanskog naroda. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti vršiti pritisak na Castrovu vladu da provede potrebne promjene: "Danas se borba za slobodu nastavlja u gradovima i mjestima tog prekrasnog otoka, u Castrovim zatvorima i u srcu svakog kubanskog domoljuba…U svemu što leži pred nama, kubanski narod ima postojanog prijatelja u Sjedinjenim Državama. Niti jedan tiranin ne se može vječno suprotstavljati snazi slobode, jer u svakom srcu tinja nada za slobodom".

U svojem pismu iz zatvora, dr. Oscar Elias Biscet napisao je: "Imam duhovnu snagu i podršku koju Bog pruža svima onima koji ga vole kroz pravdu i istinu." Kubanska vlada trebala bi odmah na pravedan način riješiti slučaj dr. Bisceta. On i stotine drugih na Kubi, koji su zatvoreni zato što su slijedili svoju savjest, trebali bi odmah biti pušteni na slobodu.

XS
SM
MD
LG