Linkovi

Priznanje suvereniteta Iraka (18/7/04) - 2004-07-18


Iračku prijelaznu vladu podržalo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i priznalo ju je nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Australiju, Britaniju i Kuvajt. Francuska je najavila da će uspostaviti odnose s Irakom i sudjelovati u političkoj i ekonomskoj obnovi te zemlje. Diplomatski odnosi između Francuske i Iraka prekinuti su na početku rata u Perzijskom zaljevu 1991.

Od 1996, Francuska je u Iraku zastupljena kroz rumunjsko veleposlanstvo u Bagdadu. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da je francusko priznanje suverene iračke vlade "korak u pravom smjeru".

"Mi to pozdravljamo, no mislimo da je došao trenutak da sve vlade počnu surađivati s vladom Iraka i da podrže novu iračku vladu. Pozdravljamo naznake da je Francuska spremna to učiniti."

Irak nastoji razviti snažne veze s europskim zemljama. Hoshyar Zebari, novi irački ministar vanjskih poslova sastao se u Bruxellesu s ministrima vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije.

Europska unija obećala je izdvojiti više od 370 milijuna dolara za humanitarnu pomoć i obnovu Iraka ove godine. Irački ministar vanjskih poslova Zebari izrazio je želju da Europska unija preuzme još veću ulogu u Iraku.

"Zatražili smo da Europska unija bude politički vidljivija u Iraku. Čak bi i ured Europske unije u Bagdadu dobrodošao."

Irački napori na obnovi i demokratizaciji na udaru su stranih terorista i pobunjenika iz redova srušenog režima Saddama Husseina. No, novo iračko čelništvo jasno je iskazalo svoj stav. Kako je rekao premijer Iyad Allawi, "Pobunjenici pokušavaju uništiti našu zemlju, ali mi im to nećemo dozvoliti."

XS
SM
MD
LG