Linkovi

Ljetni kamp za mlade koji žele postati zdravstveni djelatnici (15/7/04) - 2004-07-14


Najmlađi Amerikanci ljeto obično provode u nekoj vrsti kampa. Često je to klasično logorovanje – s kupanjem u jezeru, pješačenjem i planinarenjem, večerima uz logorsku vatru, spavanjem u bungalovima. No postoje i ambiciozniji ljetni kampovi. Jedan od njih namijenjen je mladima koji žele postati - zdravstveni djelatnici.

U kampu HIP, u Milwaukeeu u Wisconsinu, tinejdžeri se imaju prilike upoznati s profesijom liječnika, medicinske sestre ili zubara. I to iz prve ruke – naime, svaki dan odlaze u posjet lokalnim bolnicama i medicinskim fakultetima i razgovaraju s ljudima koji u njima rade.

13-godišnja Ashley Carter, koja želi postati pedijatar, kaže da je dolazak u ovaj kamp bila izvrsna ideja.“Pomislila sam si, ‘volim raditi s djecom, zanima me medicna i zdravlje uopće – moram početi razmišljati kako da postanem liječnica’” – kaže Ashley. U Americi su inače sve popularniji “ambiciozni” ljetni kampovi za mlade koje zanimaju kompjuteri, glazba, šah ili pak matematika.

Voditeljica kampa u Milwaukeeju, Colleen Schultz kaže da joj je cilj “da polaznici prošire horizonte, da vide kako je to biti liječnik, što treba učiniti da bi se liječnikom postalo.” Kamp traje četiri tjedna. Organizatori smatraju da s mladima, kada je u pitanju profesionalno usmjeravanje, treba početi što ranije – pogotovo kad se zna da će američkom zdravstvu u bliskoj budućnosti nedostajati deseci tisuća djelatnika.

Dečki u kampu još uvijek misle da je umjesto liječnika mnogo bolje postati košarkaš, no medicina je ipak možda, kako kažu, sigurnije zanimanje. “Terapeut – za diplomu treba samo dvije godine. Ili možda zubar, vrijedi razmisliti” – domišljaju se dva polaznika kampa u Milwaukeeu.

Na sastanku s dermatologom Peggy Tong, djevojčice kako se čini više zanimaju savjeti o održavanju dobrog tena, nego informacije o poslu liječnice u ambulanti.

Voditelje kampa HIP ne zabrinjava činjenica da neke od mladih polaznika medicina, nakon višednevne intenzivne nastave – očigledno uopće ne zanima. Ako ništa drugo, vidjet će kako žive i rade zdravstveni djelatnici, što je već samo po sebi – korisno iskustvo.

XS
SM
MD
LG