Linkovi

Senat: Procjene o iračkom oružju - preuveličane ili neutemeljene  (10/7/04) - 2004-07-09


Ključne ocjene američkih obavještajnih službi o iračkom oružju masovnog uništavanja bile su preuveličane, ili neutemeljene – ocijenjuje Senat Sjedinjenih Država. U posebnom senatskom izvještaju optužuje se obavještajne službe da su upitne informacije tretirali kao dokazni materijal, te da nisu postavljali pitanje utemeljenosti pretpostavki o iračkom naoružanju.

U izvještaju se posebno izdvaja Središnju obavještajnu službu – CIA-u – za koju se tvrdi da je spriječavala razmjenu nekih informacija s drugim službama. … Predsjednik Bush je ocijenio izvještaj korisnim, te je na jednom predizbornom skupu rekao pristašama da će surađivati s Kongresom na reformi obavještajnih službi. On je dodao da je već unaprijedio među-agencijsku razmjenu informacija.

U okviru oštre kritike CIA-e, senatori su u izvještaju ocijenili da su problemi agencije uglavnom, ako ne i u cjelosti, posljedica lošeg upravljanja. Republikanski senator Pat Roberts je rekao da čelni ljudi CIA-e nisu postavljali pitanje opravdanosti pretpostavki koje su nudili analitičari, niti su razmatrali alternativne argumente.

Direktor Središnje obavještajne agencije George Tenet, koji je prošlog mjeseca odstupio s dužnosti, a službeno napušta položaj u nedjelju, poručio je uposlenicima agencije da ne dopuste da im kritika odvuče pažnju s posla. A zamjenik direktora John McLaughlin - koji će obnašati direktorsku funkciju po odlasku gospodina Teneta - priznao je propuste do kojih je došlo u obavještajnim službama uoči rata u Iraku, ali je dodao da te greške ne bi trebalo preuveličavati.

U senatskom se izvještaju također navodi da između Iraka i al Qaide nije postojala nikakva suradnja. Dopredsjednik senatskog odbora za obavještajni rad – senator Jay Rockefeller – izjavio je da su obavještajne službe “shvatile” da ne postoje dokazi za tvrdnju da se jedan irački obavještajac sastao u Pragu s Mohammedom Atom, jednim od otmičara-samoubojica koji su 2001.godine izvršili terorističke napade na New York i Washington. Bijela kuća je ranije tvrdila da su Irak i al Qaida bili u kontaktu nekoliko mjeseci uoči tih napada.

XS
SM
MD
LG