Linkovi

Senator John Edwards - Kerryjev izborni partner (6/7/04) - 2004-07-06


Predsjednički kandidat Demokratske stranke, senator John Kerry, za dopredsjedničkog kandidata izabrao je Johna Edwardsa, senatora iz Sjeverne Karoline.

John Kerry je svoj izbor objavio na predizbornom skupu u Pittsburghu.

John Kerry je svoj izbor prvo objavio preko elektronske pošte, poslane tisućama pristaša, a tek nakon toga na predizbornom skupu u središtu Pittsburgha. John Kerry je Edwardsa opisao kao "vrlo dobrog političara" kojem je glavni cilj pomoći milijunima Amerikanaca da dostignu životni standard srednje klase”.

Što se tiče vanjskopolitičke platforme, John Kerry je rekao da njegov izborni partner dijeli njegovo mišljenje da Amerika treba obnoviti stara savezništva, ali i nastaviti s jačanjem oružanih snaga.

51-godišnji John Edwards član je Senata Sjedinjenih Država od 1998. godine. Ove se godine nije kandidirao za drugi mandat u Senatu, odlučivši da se upusti u izbornu utrku za predsjednika države. No, na primarnim izborima - na kojima glasači stranke od niza kandidata biraju najboljeg, koji nakon toga postaje predsjednički kandidat - Edwards je pobijedio jedino u Južnoj Karolini, u kojoj je rođen.

No, mnogi su demokrati bili impresionirani Edwardsovom energijom, elokvencijom kao i optimističnom porukom koju je u svojoj kampanji poslao biračima. Ankete pristaša Demokratske stranke pokazuju da je Edwards u pravilu bio na vrhu kandidata za dopredsjednički položaj.

Odabravši Johna Edwardsa, John Kerry je "zaobišao" mnoge iskusnije političare iz svoje stranke, primjerice kongresmena Dicka Gephardta te senatora Boba Grahama, koji su se također spominjali kao Kerryjevi mogući izborni partneri.

Izborni "ticket" Kerry-Edwards bit će potvrđen na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke koja se krajem mjeseca održava u Bostonu.

XS
SM
MD
LG