Linkovi

Colin Powell o situaciji u Darfuru (6/7/04) - 2004-07-06


U pokrajini Darfur na zapadu Sudana, arapske paravojne snage Janjaweeda nastavljaju napadati civile. Uz podršku sudanske vlade, one provode kampanju etničkog čišćenja sudanskih crnaca. Kampanja, koja traje već 16 mjeseci, uključuje masakre, sustavno silovanje i uništenje više od tri stotine sela. Ubijeno je do 30 tisuća ljudi, a više od milijun ih je protjerano iz njihovih domova.

Američki državni tajnik Colin Powell posjetio je jedan od mnogih izbjegličkih logora u Darfuru. Bilo je očito da mnoga djeca u logoru pate od neishranjenosti. "Na temelju drugih informacija potpuno sam siguran," rekao je gospodin Powell, "da u Sudanu ima i drugih mjesta, na kojima ima, ali i ne mora biti logora, ali na kojima vladaju glad i bolest." Sjedinjene Države povele su napore da se hitno dostavi pomoć, ne samo u Darfur, nego i u susjedni Čad, gdje je utočište potražilo više od stotinu tisuća Sudanaca. No, u Darfuru, sudanska vlada onemogućava dostavu pomoći mnogima kojima je pomoć potrebna.

Nakon odvojenih razgovora s državnim tajnikom Powellom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, sudanski dužnosnici obećali su da će ukloniti prepreke dostavi humanitarne pomoći i zaustaviti napade arapskih paravojnih snaga na crnačke sudanske civile. Međutim, Jemera Rone iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch kaže da su takva obećanja dana i ranije i da su uvijek prekršena.

"Oni lako daju obećanja, jer znaju da će im međunarodna zajednica dati vremena da pokažu da se ta obećanja doista ispunjavaju. A kada se obećanja ne ispune, zadaju se nova obećanja."

Međutim, ovaj puta vrijeme istječe. Ukoliko stanovnicima Darfura ne počne uskoro pritjecati znatno više humanitarne pomoći, zaključila je američka Agencija za međunarodni razvoj, u sljedećih nekoliko mjeseci više od 300 tisuća ljudi moglo bi pomrijeti od bolesti i gladi. "Riječi nisu dovoljne", rekao je državni tajnik Powell, dodajući: "Sudanska vlada mora skršiti Janjaweede i osigurati punu humanitarnu podršku ljudima kojima je ona potrebna."

XS
SM
MD
LG