Linkovi

NATO savez i Irak (1/7/04) - 2004-06-30


Čelnici dvadeset i šest zemalja-članica NATO saveza pristali su pomoći novoj iračkoj vladi. Na summitu u Istanbulu, najavljeno je da će NATO pomoći u obučavanju iračke vojske. Pomoć NATO saveza zatražio je irački prijelazni premijer Iyad Allawi.

Jaap de Hoop Scheffer, glavni tajnik NATO saveza, izjavio je da će pojedinosti ovog aranžmana biti dogovorene kasnije.

"Za sada ne znam kako ćemo organizirati tu obuku, jer će iračka vlada, i samo iračka vlada, a ne NATO savez ili neka njegova članica, imati presudnu riječ o tome što će se dogoditi," izjavio je gospodin Scheffer.

Odluka NATO saveza da pomogne iračkom narodu, rekao je predsjednik George Walker Bush, pokazuje da prijelazna iračka vlada stječe širu međunarodnu podršku.

"Sjedinjene Države i naši koalicijski partneri pomažu Iračanima da se pripreme za obranu njihove zemlje. Pozdravljamo odluku NATO saveza da ispuni zahtjev ministra Allawija za pomoći u obučavanju iračkih snaga sigurnosti. Pomažemo Iračanim da obnove infrastrukturu svoje zemlje. Irak će se nastaviti napredovati prema slobodnim izborima," rekao je.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da iračke napore na postizanju napretka pokušavaju omesti strani teroristi i nasilnici bivšeg režima Saddama Husseina.

"Teroristi znaju da ih čeka poraz ukoliko ne slome duh i predanost civiliziranog svijeta. Civilizirani svijet neće se dati zastrašiti. Iračko novo čelništvo jasno je izrazilo svoj stav. Premijer Allawi nedavno je rekao da "pobunjenici pokušavaju uništiti njegovu zemlju, te da on i njegovi kolege to neće dozvoliti," kazao je predsjednik Bush.

Irački narod spreman je boriti se za obranu svojeg suvereniteta. Predsjednik Bush je kazao da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama "poštuje taj duh i da irački narod neće u tome biti sam."

XS
SM
MD
LG