Linkovi

Ramljak: Čokolada blokira tumor (18/6/04) - 2004-06-17


Hrvatska znanstvenica Danica Ramljak održala je na Nacionalnom medicinskom institutu u Bethesdi pokraj Washingtona, predavanje o novim saznanjima o učinku polifenola iz čokolade na zaustavljanje rasta tumora. Znanstveni rad ove Sinjanke izazvao je pozornost i njezinih američkih kolega, ali i –industrije čokolade.

Znanstveni rezultati Danice Ramljak, koja se bavi istraživanja tumora dojke, po prvi put ukazuju da polifenol iz čokolade selektivno ubija rast tumorskih stanica, dok pri tome ne oštećuje normalne stanice dojke:

Ramljak: Polifenol je tvar koja ima anti-oksidativno djelovanje, može se naći u čokoladi, tamnoj i mliječnoj, može se naći u kori jabuke, u vinu, u jagodama i drugom voću, ali čokolada je interesantna zato što ima najviše polifenola, naročito tamna čokolada."

U istraživanjima, koje je doktorica Ramljak obavila tijekom svog znanstvenog rada na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, pronašla je i molekularne uzroke koji su odgovorni za razliku u osjetljivosti normalnih i tumorskih stanica.

Ovi rezultati bit će temelj novih kliničkih testiranja utjecaja polifenola iz čokolade na karcinom dojke i to najprije na miševima, a potom i na ljudima. Ujedno se otvaraju i nove mogućnosti korištenja ovog polifenola u spriječavanju i liječenju raka dojke u žena, a možda i nekih drugih vrsta tumora. Upitali smo doktoricu Ramljak, je li moguće u Hrvatskoj vršiti slična testiranja:

"Neka od ovih istraživanja se mogu raditi u Hrvatskoj, ali nije nemoguće da netko poput mene ili drugih poznavatelja nekih molekularnih tehnika korištenih u ovim istraživanjima, ne može naučiti nekog mladog znanstvenika. Pa čak i oprema koja je ovdje korištena nije toliko silno skupa da se ne bi mogla nabaviti u Hrvatskoj. Ali u ovom trenutku nisam sigurna da bilo tko u Hrvatskoj radi na ovom nivou."

Za rezultate do kojih je došla Danica Ramljak, istražujući učinak polifenola na tumor dojke, postoji velik interes u američkim znanstvenim krugovima kao i među kompanijama koje proizvode čokoladu, a osobito zanimanje pokazuje poznati proizvodjač slatkiša Mars.

To potvrđuju i riječi doktora Harolda Schmitza, direktora za znanstvena istraživanja u Marsu: "Ovo je istraživanje zaista sjajno, apsolutno sjajno i predstavlja svjetsku klasu. Još ne znamo gdje će nas svi ovi podaci odvesti i koliko mogu utjecati na trenutnu situaciju u proizvodnji čokolade. No, ukoliko doktorica Ramljak nastavi raditi na ovom projektu i ukoliko on dokaže sve što smo vidjeli u njegovoj ranoj fazi, za nekoliko godina možda i izbacimo na tržište jedan sasvim novi proizvod."

Svjetsku medicinu već duže vrijeme zanima učinak polifenola, ne samo u zaštiti protiv tumora, već i u zaštiti od bolesti srca te nekih virusa i alergija.

XS
SM
MD
LG