Linkovi

Zbog suše, u Južnoj Dakoti sve manje krava (16/6/04) - 2004-06-15


Suša u saveznoj državi Južna Dakota traje već petu godinu. Kako ju podnose lokalni rancheri?

Na 19 tisuća rancheva u Južnoj Dakoti živi više od tri i pol milijuna krava – oko pet grla na svakog stanovnika ove savezne države. U Južnoj Dakoti žive većinom potomci pionira koji su krajem 19. stoljeća nastanili prerije američkog Srednjeg Zapada. Zemlju je tada mogao “zauzeti” – bez naplate - svatko tko ju je bio voljan obrađivati. No, život ovdje nije lagan - zime su oštre, a ljeta vruća s malo kiše…

“Imamo sve manje i manje krava, ne možemo ih više hraniti. Zato i sve manje i manje zarađujemo” – kaže rancher Dwayne Stearns, koji ima oko 200 grla. U Južnoj Dakoti se svi nadaju kiši, i sjećaju sličnih kriza iz prošlosti.

"Posljednja velika suša bila je kad sam bila djevojčica, tridesetih godina, za vrijeme Rosevelta. Uz sušu imali smo i najezdu skakavaca. Vlada nam je pomogla otkupom stoke koju nismo mogli hraniti, ali bilo nam je jako teško prodati imanje, nismo imali od čega živjeti” – priča Clara Clay.

Nacionalna udruga uzgajivača stoke preporučuje rancherima da pokušaju raditi i nešto drugo, osim uzgajanja goveda – da primjerice počnu s manjim biznisom koji nije vezan uz poljodjelstvo. Međutim, rancher u pravilu nije biznismen, on se bavi svojim poslom zbog toga što voli taj način života – kaže Keith Andersen.

“To je obiteljska tradicija. Bavimo se poljoprivredom ne da bi se obogatili, nego zbog toga što to volimo. Volimo raditi sa životinjama, uzgajati razne kulture, proizvoditi…Naravno, kao rancher, sam ste svoj šef, i to je još jedna velika prednost…” – kaže Keith Anderson, koji dodaje da je u Dakoti “život i danas – kao i u vrijeme osvajanja Divljeg Zapada - vrlo izazovan”.

XS
SM
MD
LG