Linkovi

Utjecaj vjere na ishod američkih predsjedničkih izbora (13/6/04) - 2004-06-13


Američki tisak se, nakon tjedna osvrta na ostavštinu predsjednika Reagana, ponovno vraća gorućoj temi godine na domaćoj političkoj sceni – predizbornoj kampanji. "Los Angeles Times" u današnjem izdanju istražuje mogući utjecaj vjere na ishod predsjedničkih izbora u studenome. Ankete pokazuju da glasači koji češće idu u crkvu uglavnom glasaju za republikance, dok se oni koji u crkvu idu rijetko priklanjaju demokratima. To se pokazalo i na prethodnim izborima – 60 posto Amerikanaca koji idu u crkvu barem jednom tjedno glasalo je za republikanca Georgea Busha, a više od 60 posto onih koji idu rijetko u crkvu glasalo je za demokrata Ala Gorea. U ovako tijesnoj predizbornoj utrci, o ishodu bi mogle odlučiti vrlo male promjene na rubovima glasačkih koalicija na obje strahe – na primjer, demokratski kandidat, senator Kerry mogao bi pobijediti ukoliko barem malo smanji vodstvo predsjednika Busha među vjernicima koji redovito idu u crkvu – piše "Los Angeles Times".

"Washington Post" jutros na naslovnici piše o "novom, demokratskom valu nostalgije". Nakon pokopa predsjednika Reagana, koji je potaknuo nostalgiju među republikancima, sada i demokrati čekaju svoj trenutak – objavljivanje memoara predsjednika Clintona. Poput predsjednika Reagana, i predsjednik Clinton danas se smatra temeljem svoje stranke. No, za razliku od Ronalda Reagana, koji je u svojoj dubokoj starosti postao opće prihvaćen i omiljen, Bill Clinton i danas izazva podjele među Amerikancima, između ostaloga, i zbog neprekidnih nagađanja o političkoj budućnosti njegove supruge, senatorice Hillary Rodham Clinton.

"Washington Post" jutros također javlja da taktike koje su koristili vojni istražitelji na zatvorenicima u Iraku predstavljaju odjeke CIA-inih metoda ispitivanja, razvijenih u ratu u Vijetnamu prije četrdeset godina. U CIA-inom priručniku za nove istražitelje iz 1963. opisuju se prednosti i nedostaci metoda sličnih onima korištenim u Abu Ghraibu – lišavanja sna i odjeće, držanja u tami i manipuliranja hranom. Baš kao i popis metoda ispitivanja odobrenih za korištenje u Abu Ghraibu i Guantanamo Bayu, i CIA-in priručnik sadrži niz opcija za zbunjivanje i slabljenje ispitanika, te kao glavne metode za izazivanje stresa navodi uskraćivanje svjetla, mirisa, okusa i ostalih osjetilnih iskustava. Najviši američki zapovjednik u Iraku, general Ricardo Sanchez odobrio je za Abu Ghraib korištenje sličnih metoda – "osjetilno uskraćivanje", "minimalne količine kruha i vode", "kontrolu svjetla" i "prisilnu tišinu" – piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG