Linkovi

Posljednji oproštaj Nancy Reagan od Ronalda Reagana (12/6/04) - 2004-06-12


Američki tisak i danas piše o posljednjem ispraćaju predsjednika Reagana. "New York Times" piše da je gospođa Reagan, i sama već u poznoj životnoj dobi iskazala protekih tjedana dana "veliku odlučnost". Za bivšu prvu damu Sjedinjenih Država protekli je tjedan bio iscrpljujući i emocionalno zahtjevan test izdržljivosti, pogotovo zato jer je proteklih deset godina provela brinući za bolesnog supruga. "Times" ističe da je 82-godišnja gospođa Reagan bila uključena u detalje planiranja predsjednikovog pogreba, koje je počelo još dok je bila u Bijeloj kući. "Bila je to posljednja stvar koju je trebala učiniti za svojeg Ronnieja i odlučila ju je učiniti kako treba," kažu njeni prijatelji.

"Washington Post" analizira oproštajne govore predsjednika Busha starijeg i njegovog sina. Ronald Reagan bio je politički suparnik, a zatim šef Busha starijeg, te ideološki mentor Busha mlađeg. Govor predsjednika Busha starijeg, koji je poznat po uglađenosti i dobrim manirama, naglasak je stavio na uljudnost i poniznost Ronalda Reagana. S druge strane, predsjednik Bush mlađi naglasio je ideološku odlučnost predsjednika Reagana, njegovo protivljenje komunizmu i njegovu predanost poduzetništvu, slobodi i borbi dobra protiv zla. Mnogi stručnjaci i promatrači često spominju da sadašnji predsjednik vidi u Ronaldu Reaganu svoj najveći politički uzor, te da želi pod svaku cijenu izbjeći pogreške koje su njegovog oca koštale drugog mandata.

"Washington Post" se u današnjem izdanju također okreće ponovno predizbornoj kampanji, koja je zbog smrti predsjednika Reagana, pala u zasjenak. "Post" javlja da je republikanski senator John McCain nije spreman prihvatiti prijedloge da se natječe na predsjedničkim izborima sa sentorom Johnom Kerryjem kao demokratski dopredsjednički kandidat. Iako Kerryjev izborni stožer nije senatoru McCainu izravno uputio takvu ponudu, o toj se mogućnosti već neko vrijeme nagađa. Senator McCain misli da takva dvostranačka kandidatura ne bi uspjela i da bi oslabila položaj predsjednika, kažu upućeni izvori – piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG