Linkovi

Strani državnici na komemoraciji Ronaldu Reaganu (12/6/04) - 2004-06-11


Među uzvanicima u Nacionalnoj katedrali bili su i britanski premijer Tony Blair, njemački kancelar Gerhard Schroeder, talijanski predsjednik vlade Silvio Berlusconi, predsjednik Južne Afrike Thabo Mbeki, predsjednik Afganistana Hamid Kharzai, kao i sva četiri živuća bivša američka predsjednika – Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush i Bill Clinton.

Od Reaganovih suvremenika tu su primjerice bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, bivša britanska premijerka Margaret Thacher te bivši poljski predsjednik, i bivši čelnik sindikata Solidarnost – Lech Walesa.

Dnevnik Wall Street Journal objavio je članak Lecha Walese o predsjedniku Reaganu, u kojem se kaže da “Poljaci duguju svoju slobodu od komunizma upravo preminulom američkom predsjedniku”. Naglašava se važnost pomoći koju je Reaganova vlada upućivala demokratskim oporbenim pokretima u istočnoj i središnjoj Europi, što je doprinijelo propasti komunizma. Lech Walesa piše da je Ronald Reagan bio veliki državnik zbog toga što politiku nije doživljavao kao taktičko nadmudrivanje s protivnikom, već je – navodi se u članku - “bio inspiriran moralnim vrijednostima koje komunistički režimi baš nisi previše cijenili.”

******

Svećenici i klerici pet različitih denominacija sudjeluju u svečanostima državnog sprovoda za pokojnog predsjednika Reagana. Bivši senator John Danforth, koji je zaređeni episkopalni svećenik, predvodit će službu. Previđeno je da rabin Hariold Kushner čita poruku. A tu će biti i rimokatolički kardinal Theodore McCarrick, Imam Mohammad Magid Ali i nadbiskup Demetrios, primat Grčke pravoslavne crkve u Sjedinjenim Državama. Recimo i to da je pokojni predsjednik Reagan pripadao za života protestantskoj denominaciji Sljedbenici Kristovi.

******

I par riječi o Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, gdje se upravo odvija komemoracija preminulom predsjedniku. Planiranje i izgradnja ove građevina – druge po veličini crkve u Sjedinjenim Državama, šesta na svijetu – trajalo je čak dvjesto godina. Plan je izrađen 1791., kada su se stvarali prvi urbanistički planovi Washingtona, glavnog grada ove tada tek uspostavljene zemlje. Kamen temeljac katedrali postavljen je međutim tek 1907. Godine, na svečanosti kojoj je nazočio tadašnji predsjednik Theodore Roosevelt. Građevina je u potpunosti bila dovršena tek za 83 godine – 1990.

Cijena gradnje – 65 milijuna dolara, novac je bio prikupljen iz privatnih donacija. Tornjevi su visoki koliko i zgrada od 30 katova. Katedrala ne pripada niti jednoj od brojnih vjerskih zajednica u Americi, već služi svima, no u administrativnom smislu – ona je dio Episkopalne župe Washingtona. Posljednji put je u Nacionalnoj katedrli održana komemoracija za jednog predsjednika 1969. Godine, kada je umro predsjednik Dwight Eisonhower.

******

Jučer su u Washingtonu bile zatvorene ustanove savezne vlade, povodom dana žalosti za preminulim 40. Predsjednjikom Sjedinjenih Država. Rade jedino ustanove koje su od izravnog značaja za funkcioniranje savezne uprave.

Vladini zaposlenici koji danas rade plaćeni su više - kao da rade na državni praznik. To je ponukalo neke novinske komentatore da kažu: Ronaldu Reaganu – pristaši jeftinije i ograničene državne uprave – ne bi se sviđao ovakav aranžman, i smatrao bi jednodnevno zatvaranje vladinih ureda – bespotrebnim troškom koji se, naravno, financira iz džepa poreznih obveznika.

XS
SM
MD
LG