Linkovi

Preminuo Ray Charles (11/6/04) - 2004-06-11


Ray Charles – pjevač, pijanist, skladatelj – legenda bluza, jazza i gospela – umro je u 74.godini života. Rođen je – kako je jednom prilikom za sebe rekao – sa glazbom u duši. Bio je jedan od utemeljitelja američke soul glazbe, a vlastiti je stil stvorio spajajući ritam i bluz s gospelom.

Rođen je u Albanyu, u Georgiji, gdje je s tri godine naučio svirati klavir. U sedmoj godini je oslijepio, a s 15 je ostao bez roditelja. S trideset godina je uspio doći do vrhova glazbene scene, nakupivši do kraja karijere čak 13 nagrada Grammy, uključujući i jednu za životna postignuća. Bio je među prvima koji su uvršteni u “Rock and Roll Hall of Fame” – galeriju najvećih rock & roll glazbenika.

Upitan o utjecajima koji su ostavili najviše traga na njegovu glazbu, Ray Charles je rekao da su se oni kretali od Chopina do country-westerna i jazza. Zadnji put je nastupio u travnju, kad je Los Angeles proglasio njegov studio povijesnom znamenitošću grada. Ostat će zapamćen po velikom broju antologijskih pjesama, među kojima “Hit the road Jack”, “I can’t stop loving you” i “Georgia on my mind”.

XS
SM
MD
LG