Linkovi

Osiguranje Olimpijade u Ateni (9/6/04) - 2004-06-08


U kolovozu, Grčka će biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara u Ateni. Zbog terorističke prijetnje globalnih razmjera, sigurnost će biti posebno važno pitanje tijekom Olimpijade. Za sigurnost je ove godine predviđeno izdvajanje milijardu i 200 milijuna dolara, odnosno, nekoliko puta više nego za ljetne Olimpijske igre prije četiri godine u Australiji. Na sastanku u Bijeloj kući, predsjednik George Bush razgovarao je o Olimpijadi i drugim pitanjima s nedavno izabranim grčkim premijerom Costasom Karamanlisom. Inspiracija za moderne Olimpijske igre došla je iz stare Grčke. Predsjednik Bush rekao je premijeru Karamanlisu da se Sjedinjene Države raduju činjenici da se Olimpijske igre ove godine vraćaju u zemlju iz koje su potekle: "Želim vam zahvaliti na bliskoj suradnji, koja će omogućiti da ove igre budu uspješne i da ljudi putuju u vašu prelijepu zemlju u uvjetima najveće moguće sigurnosti".

Tijekom dva tjedna Olimpijade, sigurnost će čuvati oko osam tisuća grčkih policajaca i vojnika. Grčka je također pozvala saveznike u NATO savezu da pomognu u zračnim ophodnjama sa svojim špijunskim zrakoplovima. Gospodin Karamanlis je kazao da se Grčka nada da će "Olimpijske igre biti uspješne na kulturnoj i sportskoj razini, te da će biti sigurne i dobro zaštićene." Predsjednik Bush i grčki premijer Karamanlis također su razgovarali o pitanju Cipra. U travnju, ciparski Grci velikom su većinom glasova odbacili plan Ujedinjenih naroda o ponovnom ujedinjenju Cipra, koji je od 1974. podijeljen na sjeverni, turski i južni, grčki dio otoka.

Sjedinjene Države, Grčka i Turska podržale su plan Ujedinjenih naroda o uspostavljanju "labave" federacije dviju država pod vlašću centralne vlade. Gospodin Karamanlis je kazao da odluku ciparskih Grka treba poštivati. No, on je također dodao da će Grčka podržati "nove napore..na približavanju konačnom cilju, a to je ponovno ujedinjenje otoka." Premijer Karamanlis također je jasno dao do znanja da će Grčka podržati – kako je rekao – "europsku perspektivu Turske". To znači da će Turska, dugogodišnja saveznica u NATO savezu, jednog dana ući u Europsku uniju. Budućnosti jugoistočne Europe najviše će koristiti ulazak Turske u Europsku uniju. Izjava grčkog premijera Karamanlisa, u kojoj je to potvrdio, predstavlja vrlo pozitivan korak za cijelu regiju.

XS
SM
MD
LG