Linkovi

Pripreme za posljednji oproštaj od predsjednika Reagana (7/6/04) - 2004-06-07


Obitelj bivšeg predsjednika Ronalda Reagana priopćila je da je "duboko dirnuta" izrazima sućuti pristiglih sa svih krajeva svijeta.

Glasnogovornica obitelji Reagan Joanne Drake kazala je da su gospođa Reagan i drugi članovi njene obitelji primili tisuće poruka putem telefona, faksa i e-maila.

Ona je dodala da je obitelj bivšeg predsjednika posebno zahvalna na predmetima koje su ljudi, odajući posljednju počast predsjedniku, ostavili pred njegovim domom u Los Angelesu i na drugim mjestima vezanim uz predsjednika Reagana. Gospođa Drake upitana je da li bi bivša prva dama Nancy Reagan željela nešto dodati pismenoj izjavi koju je izdala obitelj.

"Mislim da bi vjerojatno željela reći: "Hvala". Posljednjih deset godina bile su joj vrlo teške. Doista cijeni izraze ljubavi, molitve i podrške koje su joj uputili tako mnogi ljudi," kazala je gospođa Drake.

Posljednjih deset godina života, predsjednik Reagan bolovao je od Alzheimerove bolesti. Njegovo tijelo bit će danas prebačeno u njegovu predsjedničku knjižnicu u Simi Valleyju sjeverno od Los Angelesa, gdje će mu javnost moći odati počast.

U srijedu će obitelj Reagan dopratiti njegove posmrtne ostatke u Washington, gdje će u srijedu navečer u sjedištu Kongresa biti održana komemoracija uz najviše državne počasti. U petak ujutro, predsjednik Bush odat će posljednju počast predsjedniku Reaganu na misi zadušnici u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. Nakon toga će se obitelj Reagan vratiti u Kaliforniju na privatni pokop predsjednika Reagana u Reaganovoj knjižnici u petak navečera. Glasnogovornica Joanne Drake izjavila je da je obitelj Reagan "duboko ožalošćena" zbog gubitka supruga, oca i djeda, čovjeka kojeg su smatrali svojim junakom.

Dok se pripreme za posljednji ispraćaj predsjednika Reagana primiču kraju, američka i svjetska javnost osvrću se na njegova najveća postignuća. Bivša britanska premijerka Margate Thatcher izjavila je da Ronaldu Reaganu može više nego bilo kojem drugom čelniku pripisati zasluga za okončanje hladnog rata, i to bez ijednog ispaljenog metka…Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, koji je predvodio takozvanu “konzervativnu revoluciju” u Kongresu, inspiriranu Ronaldom Reaganom, nazvao je predsjednikaReagana "najefikasnijim američkim predsjednikom 20. stoljeća nakon Franklina Roosevelta" i dodao da je "predsjednik Reagan promijenio povijest cijelog planeta".

Mnogi smatraju da će predsjednik Reagan ostati zapamćen upravo po svojem doprinosu okončanju hladnog rata. Ubrzo po dolasku u Bijelu kuću, Reagan je najavio veliko gomilanje nuklearnog oružja i obećao da će zaustaviti komunizam diljem svijeta, a kada je, osam godina kasnije, odlazio iz Bijele kuće, komunizam je bio pred potpunim kolapsom, a hladni rat se bližio neočekivanom mirnom kraju – ocjenjuje "Los Angeles Times". Većina povjesničara, čak i oni demokratski orijentirani poput Arthura Schlesingera, slažu se da je predsjednik Reagan u tome odigrao ključnu ulogu.

Povjesničari također ističu i njegovo trajno nasljeđe na unutarnjopolitičkom planu – obnovu i jačanje konzervativnog pokreta. Kako piše vodeći kalifornijski list, niti jedan predsjednik od Franklina Roosevelta nije tako izmijenio američku politiku, niti osnažio položaj predsjednika kao Ronald Reagan. On je redefinirao platformu Republikanske stranke, proširio njenu bazu među radnicima i ujedinio konzervativce, što je republikancima pomoglo da po prvi puta u pola stoljeća kontroliraju i Kongres i Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG