Linkovi

Vremenski okviri za slobodu u Iraku (3/6/04) - 2004-06-02


Predsjednik George Walker Bush izjavio je da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama u Iraku "ima jasan cilj, koji razumiju svi: osigurati da irački narod ima punu kontrolu nad Irakom po prvi put u više naraštaja."

Na ostvarivanju tog cilja se radi. Već sada Iračani imaju punu kontrolu nad 14 ministarstava. 30. lipnja koalicija će prenijeti puni suverenitet privremenoj iračkoj vladi. Kao što je rekao američki državni tajnik Colin Powell, transfer vlasti pripremit će put za nacionalne izbore.

"Kada na vlast dođe privremena vlada i kako se obnova bude nastavljala, Iračani se mogu nadati izborima za nacionalni parlament do kraja godine ili najkasnije do siječnja iduće godine, sastavljanju prijelazne vlade, sastavljanju i usvajanju novog ustava, i zatim potpuno demokratskim izborima na nacionalnoj razini od kraja sljedeće godine. To je jasan put naprijed," rekao je.

Gospodin Powell je dodao da će, dok se tranzicija nastavlja, koalicija pomoći u uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti potrebnih za demokraciju.

"Da bismo bili sigurni da će Irak brzo postati spreman sam brinuti o svojoj sigurnosti, ubrzat ćemo proces osposobljavanja Iračana za obranu i čuvanje reda i mira u njihovoj zemlji. Također činimo sve što možemo da bismo ubrzali obnovu iračke industrijske i ljudske infrastrukture, od iračke elektroenergetske mreže i sustava za proizvodnju nafte s jedne, do škola, sveučilišta i bolnica s druge strane," kazao je gospodin Powell.

Desetljeća tlačenja pod režimom Saddama Husseina uništila su nadu u Iraku. No, irački narod želi svoju neovisnost i to će i dobiti.

Tranzicija neće biti laka. Kako se bliži prijenos suvereniteta, Iračani će vjerojatno biti svjedoci jačanja nasilja od skupina koje se protive demokraciji. Kako je rekao predsjednik Bush, "Teroristi i Saddamovi lojalisti radije bi da mnogi Iračani umru, nego da bilo tko od njih živi u slobodi. No, teroristi," rekao je predsjednik Bush, "neće definirati budućnost Iraka."

XS
SM
MD
LG