Linkovi

Regulacija transatlanskog zračnog prometa (2/6/04) - 2004-06-01


Europska je unija prigovorila da su američki prijedlozi o uspostavljanju otvorenog područja trans-atlantskog zračnog prometa daleko ispod očekivanja unije. Američki prijedlog uslijedio je kao pokušaj nadilaženja mrtve točke na kojoj su se našli pregovori dviju strana o liberalizaciji zračnog prometa između Sjedinjenih Država i Europe. Američki dužnosnici kažu da su zahtjevi Europske unije preveliki, te da ni sami europski avio-prijevoznici nisu jedinstveni glede prijedloga unije.

Europska unija traži da se cijeli niz bilateralnih sporazuma kojima se regulira trans-atlantski zračni promet ukine i zamijeni sveobuhvatnim sporazumom Sjedinjenih Država i Europske unije. Podsjetimo - letovi preko Atlantika sudjeluju s više od 50 posto u ukupnom zračnom prometu u svijetu.

Povjerenik Europske unije za prijevoz, Loyola de Palacio kaže da je cilj unije u pregovorima s Amerikom da preuredi odnose dviju strana Atlantika kad je u pitanju civilno zrakoplovstvo."Ono za što moramo biti sposobni je da izgradimo zajedničko područje trans-atlantskog avio-prijevoza, s potpuno integriranim zrakoplovnim tržištem, te jedinstvenim standardima i mjerama sigurnosti".

Europska unija traži od Sjedinjenih Država da Europljanima dopusti kupovinu većinskog paketa dionica u američkim zrakoplovnim kompanijama. Prema sadašnjem američkom zakonu strancima je dopušteno vlasništvo nad samo 25 posto tih dionica. Unija također traži da se njenim zrakoplovnim kompanijama dopusti prijevoz putnika i robe između američkih gradova, što je sada – prema američkom zakonu – zabranjeno.

Administracija predsjednika Busha predlaže da se strancima omogući kupovina do 49 posto dionica američkih avio-kompanija, uz napomenu da takav prijedlog treba podržati još i Kongres. Što se, pak, prijevoza putnika i robe između američkih gradova tiče, Sjedinjene Države smatraju da to treba rješavati naknadno. Jedan američki diplomat kaže da bi rješavanje tog pitanja bilo politički vrlo osjetljivo u godini održavanja predsjedničkih izbora, jer bi moglo uznemiriti američku zrakoplovnu industriju i njene utjecajne sindikate. Osim toga, to podrazumijeva i mijenjanje američkih zakona.

Povjerenik Europske unije za prijevoz ističe da bi povećanje konkurencije između američkih i europskih zrakoplovnih kompanija na domaćim i međunarodnim linijama išlo u korist putnika, jer bi dovelo do smanjenja cijena avio-karata. … Ministri prijevoza zemalja unije o američkom bi se odgovoru na njihov prijedlog trebali izjašnjavati za deset dana.

XS
SM
MD
LG