Linkovi

Washington: Veterani obilježili Dan sjećanja mimohodom 'Rolling Thunder' (31/5/04) - 2004-05-31


Povodom današnjeg Dana sjećanja, tisuće američkih vojnih veterana sudjelovale su u godišnjem motociklističkom mimohodu u Washingtonu. Ova priredba, nazvana "Rolling Thunder", posvećena je američkim vojnicima koji se vode kao nestali u akciji. U ovoj izbornoj godini, i mimohod je imao politički prizvuk.

Redoviti mimohod veterana na motorima povodom Dana sjećanja održava se već 17 godina. Kao i obično, i ovog dugog vikenda, kada se Amerika sjeća svojih vojnika stradalih u ratovima, veterani su svojim mimohodom pokušali svratiti pažnju javnosti na one čija sudbina još uvijek nije razjašnjena.

Organizacija vijetnamskih veterana, koja organizira "Rolling Thunder" nedavno je odlučila podržati kandidaturu predsjednika Busha za još jedan mandat u Bijeloj kući. Ova je podrška za predsjednika Busha posebno važna, s obzirom da je njegov najizgledniji demokratski protivnik na izborima, senator John Kerry, i sam služio u Vijetnamu. Nakon privatnog sastanka s čelnicima "Rolling Thundera" u Bijeloj kući, predsjednik Bush obratio se sudionicima mimohoda telefonom.

"Mislio sam da ćete mi ponuditi poduku u vožnji motora. Umjesto ga, ponudili ste mi podršku svoje organizacije za moju kandidaturu i na tome sam vam zahvalan," kazao je.

Predsjednik je također zahvalio toj organizaciji veterana na njihovoj odlučnosti da pronađu odgovore o sudbini onih vojnika koji se već desetljećima vode kao nestali u akciji.

"Znam da vaš rad i vaša upornost mnogo znače članovima obitelji diljem zemlje, koji se još uvijek pitaju što se dogodilo s njihovim voljenima," izjavio je.

Predsjednik Bush je počeo trodnevni praznični vikend sudjelujući u svečanom otvaranju novog spomenika u Washingtonu posvećenog vojnicima koji su služili u drugom svjetskom ratu. Danas će održati prigodni govor na vojnom Nacionalnom groblju u Arlingtonu u blizini Washingtona.

XS
SM
MD
LG