Linkovi

Film tjedna: 'Dan nakon sutra' (31/5/04) - 2004-05-30


Otapanje polarnog leda poput okidača pokreće naglu i katastrofalnu globalnu promjenu klime u kontroverznom novom filmu redatelja svojedobnog hita "Independence Day".

Tornada haraju južnom Kalifornijom, a tuča ledenih kugli veličine nogometnih lopti razara Tokyo, istodbono dok duboki sloj snijega pokriva New Delhi. Stručnjak za prethistorijske vremenske prilike, paleoklimatolog Jack Hall - koga tumači Dennis Quaid - počinje prikupljati podatke koji potvrđuju njegove teorije … i njegova najcrnja strahovanja - otapanje arktičkog polarnog leda poremećuje tijek Golfske i drugih struja u sjevernom Atlantiku. On i njegovi kolege znanstvenici vjeruju da oluje kontinentalnih razmjera koje haraju sjevernom hemisferom munjevito vode čitav planet u novo ledeno doba. No, uvjeriti političare u te teorije, mnogo je teže.

Redatelj njemačkog podrijetla Roland Emmerich, čija je ideja o priči filma, priznaje da film "Dan nakon sutra" prilično slobodno interpretira znanstvene činjenice, no kaže da i mnogi znanstvenici dijele istu zabrinutost kao i njegov glavni lik. "Potka čitave priče je tvrdnja koju Dennis Qaid kaže na samom početku - da globalno zatopljavanje može dovesti do novog ledenog doba. To je vrlo stvarna opasnost. A, da se klimatske promjene iskazuju vrlo katastrofalnim vremenskim prilikama isto je tako realna znanost. Nije realno da bi se sve dogodilo sa samo jednom olujom, ali mi se činilo da u filmu možemo biti slobodniji s pričom". Uz to, sažimanje katastrofe daje okvir i za priču o ocu Hallu i njegovom sinu Samu, koji se nađe zatočen u zamrzavajućem New Yorku. Samo krajnja prisutnost duha i snalažljivost tinejđeru Samu i njegovoj prijateljici i kolegici iz razreda daje šanse za preživljavanje dok ne ne stigne pomoć.

Dok se aktivisti za zaštitu okoliša i političari spore oko premise filma, redatelj Roland Emmerich kaže da je prvenstvena svrha filma - zabava publike. "Prvenstveno želimo zabaviti publiku … to je prvo pravilo filmskog stvaralaštva, a tek onda dolazi sve drugo. To je pravi holivudski ljetni film. No, za mene osobno, od samog početka to nije bilo i jedino što me zainteresiralo. Sada, međutim, na izvjestan način moram prihvatiti i sve političke implikacije i rasprave oko filma".

U filmu "Dan nakon sutra" glume još i Jake Gyllenhaal kao Sam, sin paleoklimatologa Halla, Emmy Rossum kao njegova razredna kolegica, te, u sporednim ulogama, Sela Ward i Ian Holm. Vrijedi spomenuti i najnoviju tehnologiju digitalnih vizuelnih efekata koji su predočili scene katastrofalnih oluja. Glazbu za film je skladao Harald Kloser.

XS
SM
MD
LG