Linkovi

Nakon Normandije karijera u Hollywoodu (31/5/04) - 2004-05-30


Danas se u Sjedinjenim Državama obilježava Dan sjećanja – koji odaje počast američkim ratnim veteranima, poginulim na bojnom polju. U Washingtonu će se večeras održati tradicionalni svečani koncert, na kojem će nastupiti i jedan ratni veteran koji je, po dolasku iz Drugog svjetskog rata, karijeru uspješno nastavio u Hollywoodu.

Filmski i televizijski glumac Charles Durning je prije 60 godina bio jedan od prvih američkih vojnika koji su se iskrcali u Normandiji. "Bilo me je stalno strah. Narednik me je pred iskrcavanje upitao – ‘bojiš li se?’ Odgovorio sam potvrdno. Rekao mi je – ‘to je dobro, dobro je da te je strah. Sve nas je strah'".

Već prvog dana, na plažama Normandije život je ostavilo više tisuća savezničkih vojnika. "Bio sam drugi po redu koji je iz našeg plovila iskočio na kopno. Onaj ispred mene i onaj iza mene su gotovo istog časa ubijeni. Pri iskakanju sam se spotaknuo o tijelo poginulog, pao u duboku vodu. Morao sam plivati s ruksakom teškim 27 kilograma. Pod vodom sam vidio metke kako stižu u mom smjeru. Najviše sam se plašio da će me pogoditi odmah kad izronim".

Međutim Charlie Durning je bio bolje sreće od tisuća njegovih kolega, i rat je okončao za godinu dana, u pobijeđenoj Njemačkoj s nekoliko odlikovanja za hrabrost. Danas će Durning biti jedan od slavljenika na washingtonskom Mallu, travnatoj površini koja se pruža od zgrade Kongresa do Lincolnovog spomenika, uz niz nacionalnih spomenika, među kojima je i novootvoreni – spomenik poginulima u drugom svjetskom ratu. Na svečanom će koncertu nastupiti Nacionalni simfonijski orkestar, poznati izvođači countrija, blugrassa i rocka, glumci Tom Hanks i Joe Montegna.

Joe Montegna će čitati isječke iz pisama američkih vojnika koji su ratovali u Vijetnamu. Danas, u vrijeme kad se oružane snage Sjedinjenih Država součavaju s teškom situacijom u Iraku, svečanost povodom Dana sjećanja ima posebnu važnost – kaže Joe Montegna. "Čak kada je situacija loša – kao što je sada – kroz nju trebamo proći zajedno, ujedinjeni. Za mnoge je Amerikance ovaj blagdan prilika da na par dana odu u Las Vegas, da se potpali roštilj…Ja mislim da ovaj dan predstavlja puno više” – kaže ovaj poznati glumac.

Njegov kolega Charles Durning, veteran drugog svjetskog rata, kaže da nikad neće zaboraviti junaštvo poginulih suboraca. "Uvijek ću se sjećati prizora gdje je ranjenik svojim tijelom, na barikadi, zaklanjao tijela svojih suboraca. Ljudi su ginuli da bi zaštitili svoje suborce. Toga sam često bio svjedok".

Upravo se takvim primjerima junaštva danas odaje počast - u Washingtonu, kao i u stotinama drugih gradova Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG