Linkovi

Bushev plan za Irak (28/5/04) - 2004-05-28


Pomoć narodu Iraka u izgradnji stabilne demokracije nakon više desetljeća diktature predstavlja vrlo veliki zadatak. Teroristi i ostaci režima Saddama Husseina otežavaju taj zadatak. No, u tome neće uspjeti. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama: "ima jasan cilj, koji svi razumiju, a to je da irački narod po prvi puta u više naraštaja, preuzme kontrolu nad svojom zemljom. Zadatak Amerike u Iraku nije samo poraziti neprijatelja, već i dati snagu prijatelju – slobodnoj, vladi koja predstavlja sve Iračane, služi cijeli irački narod i bori se za njega. Što prije taj cilj bude ostvaren, to će brže naš posao biti obavljen".

Veliki korak u tom procesu dogodit će se 30. lipnja, kada će koalicija prenijeti puni suverenitet na prijelaznu vladu, koja će pripremiti izbore na nacionalnoj razini. Lakhdar Brahimi, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda, provodi konzultacije sa širokim spektrom Iračana kako bi se utvrdio sastav ove prijelazne vlade. "Taj drugi korak u provođenju plana o uspostavljanju demokracije u Iraku," kazao je predsjednik Bush: "bit će pomaganje u uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti koju demokracija podrazumijeva. Iračka vojska, policija i graničari počeli su preuzimati šire odgovornosti. Na kraju će morati biti prvi branitelji iračke sigurnosti, kada se američke i koalicijske snage počnu povlačiti iz zemlje".

Treći korak bit će obnova iračke infrastrukture i gospodarstva. Koalicija pomaže Iračanima u obnavljanju škola, zdravstvenih objekata i mostova, te u povećavanju proizvodnje električne energije. Uvedena je i nova valuta. Iračko upravno vijeće usvojilo je zakon koji po prvi puta u više desetljeća otvara tu Irak za strana ulaganja. Iračka proizvodnja nafte dostigla je dva milijuna barela dnevno, te će samo ove godine donijeti prihod od šest milijardi dolara. Ta će se sredstva upotrijebiti za pomoć narodu Iraka. Ipak, neće biti lako dovršiti korake koji će dovesti do stupanja izabrane iračke vlade na vlast. "Teroristi i Saddamovi lojalisti radije bi da mnogi Iračani poginu nego da bilo tko u Iraku živi u slobodi," rekao je predsjednik Bush. "No, budućnost Iraka neće definirati teroristi".

XS
SM
MD
LG