Linkovi

Seattle - 'najobrazovaniji' američki grad (26/5/04) - 2004-05-25


Prema popisu stanovništva iz 2000, gotovo polovica građana Seattlea ima fakultetsku diplomu - dvostruko više od nacionalnog prosjeka. Srednješkolsku diplomu ima više od devedeset posto stanovnika Seattlea. Kada je u pitanju korištenje interneta, Seattle - u blizini kojeg se nalazi sjedište softwarskog diva, tvrtke Microsoft - također prednjači. Koristi ga ukupno 81 posto stanovništva.

Popis stanovništva pod kategorijom "opće pismenosti" navodi sljedeće kriterije - naklada lokalnih novina, broj knjižara i biblioteka, broj stručnih časopisa koji se objavljuju u dotičnom gradu te opća razina obrazovanja. Iako u ovoj kategoriji vodi Minneapolis, Seattle je na drugom mjestu. Prvo nije osvojio zbog toga što je lokalna mreža od 27 knjižnica 2000. - kada se popis stanovništva proveo - bila ponešto zastarjela..

Seattle je početkom devedesetih bio najpoznatiji kao prijestolnica grunge-rocka, no ubrzo su se nametnuli ponešto rafiniraniji lokalni proizvodi - kompjuterski software iz Microsofta, te lanac popularnih kafića Starbucks. Intelektualni i ponešto snobovski image Seattlea "zacementirala" je i televizijska serija Frasier, koja se s uspjehom prikazuje i u Hrvatskoj - glavni junak, pompozni ali i simpatični snob, psihijatar Frasier živi upravo u Seattleu.

Boom kompjuterske industrije sredinom devedesetih privukao je tisuće novih, mahom visokoobrazovanih stanovnika, koji su Seattle učinili još civiliziranijim i sofisticiranijim mjestom - barem u odnosu na američki prosjek. Primjerice, opera u Seattleu najposjećenija je opera u Sjedinjenim Državama. Grad ima - u odnosu na broj stanovnika - najviše knjižara. Književne večeri s poznatim svjetskim piscima ponekad su najposjećeniji događaji te večeri. I ukusi se, konačno, mijenjaju - dobijaju ponešto europski štih: okolica Seattlea postaje primjerice vinogradarski kraj, s visokokvalitetnim sortama, a grad napućuju kvalitetni restorani, kakve se donedavno moglo nači tek u New Yorku i Bostonu.

A što se tiče knjižnica - zbog kojih je Seattleu promakao naslov najpismenijeg američkog grada - gradska je uprava za modernizaciju njihove mreže i izgradnju nove središnje knjižnice prije pet godina odobrila 194 milijuna dolara, dok je iz privatnih donacija namaknuto još 80 milijuna - od toga po dvadeset od Billa Gatesa i Paula Allena, dvojice osnivača Miccrosofta.

XS
SM
MD
LG