Linkovi

Ljudska prava u Afganistanu (25/5/04) - 2004-05-24


Od oslobođenja Afganistana od brutalnog talibanskog režima, ta zemlja ostvaruje značajan napredak u osnivanju institucija demokracije i uprave. Sjedinjene Države pružaju podršku Afganistanu, dok se ta zemlja razvija u naciju koja poštuje ljudska prava, ima jake demokratske institucije i neovisno sudstvo, te provodi slobodne i pravedne nacionalne izbore na temelju novog ustava. Predsjednik George Walker Bush rekao je: "Narod Afganistana ostavio je daleko iza sebe noćnu moru u kojoj je živio pod talibanima. Građani Afganistana usvojili su novi ustav, koji jamči održavanje slobodnih izbora i puno sudjelovanje žena u političkom procesu. Nova afganistanska vojska postala je vitalna snaga stabilnosti u toj zemlji. Otvaraju se poduzeća, osnivaju se zdravstveni centri, a djeca, i dječaci i djevojčice, vraćaju se u škole".

Međutim, problema još uvijek ima, kaže se u novom izvještaju američkog Državnog tajništva o "Podršci ljudskim pravima i demokraciji". Pripadnici lokalnih paravojnih snaga i dalje sudjeluju u nasilju. U Afganistanu također još uvijek ima slučajeva mučenja, dugog pritvora pred suđenje i loših uvjeta u zatvorima. Iako ovi izazovi postoje i danas, gotovo tri milijuna afganistanskih izbjeglica vratilo se u Afganistan od pada talibana. Mnogi promatrači smatraju njihov povratak znakom povjerenja i nade u bolju budućnost.

Sjedinjene Države i druge zemlje predane su pomoći afganistanskoj vladi u ponovnoj izgradnji institucija nacionalne sigurnosti i reformi pravosuđa. Ovi napori uključuju inicijative za promicanje neovisnih medija, podršku Neovisnoj afganistanskoj komisiji za ljudska prava, za promicanje prava žena i za eliminiranje nezakonite trgovine drogama. Predsjednik Bush je kazao da Sjedinjene Države, te njihovi prijatelji i saveznici rade zajedno u Afganistanu: "Taj napredak može se zahvaliti hrabrom afganistanskom narodu i pomoći mnogih drugih zemalja. NATO savez, uključujući snage iz Kanade, Francuske, Njemačke i drugih zemalja, predvodi napore na čuvanju sigurnosti. Japan i Saudijska Arabija pomažu u dovršavanju auto-ceste od Kabula do Kandahara, što će potaknuti trgovinu i ujediniti zemlju. Italija surađuje s Afganistancima na reformi njihovog pravosuđa i jačanju neovisnog sudstva".

Hamid Karzai, prijelazni predsjednik Afganistana, kazao je: "Sjedinjene Države su prošle godine pružile veliku pomoć u obnovi Afganistana." Ta pomoć sada počinje davati rezultata.

XS
SM
MD
LG