Linkovi

Poziv na suzdržanost u pojasu Gaze (23/5/04) - 2004-05-23


U Izraelskoj vojnoj operaciji na jugu pojasa Gaze srušeni su deseci palestinskih kuća u izbjegličkom logoru Rafah. Izraelski dužnosnici kažu da je cilj te operacije bilo pronalaženje i uništavanje tunela korištenih za krijumčarenje oružja, pronalaženje i zapljenjivanje arsenala oružja i hvatanje pojedinaca koji sudjeluju u napadima na Izraelce.

Otkako je izraelska operacija započela, deseci Palestinaca su ubijeni, a mnogi su raseljeni. Izraelski vojni dužnosnici priznali su da su u incidentu od 19. svibnja, jedan izraelski helikopter i jedan tenk otvorili vatru na skupinu prosvjednika, pri čemu je ubijeno najmanje osam Palestinaca. Među žrtvama je bilo i djece. Izrael je izdao izjavu u kojoj izražava "duboko žaljenje" zbog tog – kako je rečeno – "tragičnog događaja". U izjavi koju je izdala Bijela kuća kaže se da, iako Sjedinjene Države vjeruju da "Izrael ima pravo braniti sebe i svoje građane, Sjedinjene Države ipak ne vjeruju da izraelske operacije u proteklih nekoliko dana služe uspostavljanju mira i sigurnosti." Predsjednik George Walker Bush izjavio je da će "nastaviti pozivati na suzdržanost".

"Važno je da se poštuju životi nevinih, ukoliko želimo uspostaviti mir…Nastavit ću naglašavati potrebu da sve strane poštuju živote nedužnih na Srednjem istoku," kazao je predsjednik.

Najnoviji događaji u Gazi pokazuju mudrost izraelskih planova o povlačenju iz Gaze i o zamjenjivanju izraelskih snaga na tom teritoriju palestinskim snagama sigurnosti. No, da bi to uspjelo, takve snage moraju zaustaviti krijumčarenje oružja i terorizam. Kako se kaže u "putokazu za mir" koji je predložio predsjednik Bush, palestinska vlast mora "nedvosmisleno objaviti kraj nasilju i terorizmu i poduzeti vidljive napore na terenu kako bi uhitila i obuzdala pojedince i skupine koji izvode i planiraju nasilne napade na Izraelce bilo gdje."

U međuvremenu, kaže se u priopćenju iz Bijele kuće, Sjedinjene Države će se "odmah konzultirati s relevantnim stranama, među kojima su Izrael, Palestinci i…Egipat o pronalaženju efikasnih načina za poduzimanje koraka protiv krijumčarenja oružja u pojas Gaze."

XS
SM
MD
LG