Linkovi

Hašiš i džihad (23/5/04) - 2004-05-23


"Los Angeles Times" u jutrošnjem izdanju istražuje spregu između muslimanskih ekstremista i "radikaliziranih gangstera", koji su bombaške napade u Madridu financirali – hašišem iz Maroka. Ova veza navela je europske vlasti da se zabrinu zbog mogućeg jačanja tzv. "narko-terorizma". Skrivni džihad u Madridu, naime, odražava šire napore islamističkih mreža u Europi i Sjevernoj Americi da uspostave suradnju s kriminalnim elementima u vlastite svrhe. U Italiji, primjerice, napolitanska mafija Camorra razmjenjuje drogu i oružje s islamskim ekstremistima – piše "Los Angeles Times".

Naslovnicama mnogih američkih dnevnih listova i dalje dominira skandal oko zlostavljanja iračkih zatvorenika…"Washington Post" tako jutros javlja da vojni odvjetnik jednog od vojnika optuženih za zlostavljanje tvrdi da je tijekom nekih od ispitivanja bio prisutan i najviši američki vojnik časnik u Iraku, general Ricardo Sanchez. Isti odvjetnik također tvrdi da je jedan od vojnika u zatvoru Abu Ghraib spreman svjedočiti da su mu obavještajni agenti rekli da je zlostavljanje zatvorenika opravdano. Za sada, međutim, nema jasnih dokaza da su visoki dužnosnici odobravali ili čak poticali zlostavljanje – piše "Washington Post".

Pišući o istoj temi, "New York Times" javlja da je Washington svojedobno pokušavao osporiti da irački zatvorenici imaju pravo na zaštićeni status. Odgovarajući na pismo Crvenog križa o zlostavljanju u Abu Ghraibu, Pentagon je ustvrdio da mnogi zatvorenici nemaju pravo na punu zaštitu na temelju Ženevske konvencije. U povjerljivom pismu, koje su sastavili vojni odvjetnici, a potpisala tadašnja upraviteljica Abu Ghraiba, naglašava se potreba da se neki zatvorenici drže u izolaciji zbog njihove "obavještajne vrijednosti", te se tvrdi da se zatvorenike, koji su zatvoreni jer predstavljaju opasnost po sigurnost, može tretirati drugačije od običnih kriminalaca ili ratnih zatvorenika – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG