Linkovi

Stopa američkog gospodarskog rasta - 4,7 % (12/5/04) - 2004-05-11


Prema najnovijem izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj američko gospodarstvo doživljava znakovit oporavak, ponajviše zbog povećane produktivnosti i smanjenja poreza, tako da za ovu godinu može očekivati rast od 4,7 posto, dok bi on sljedeće godine mogao iznositi 3,7 posto. Prije šest mjeseci ova je organizacija previđala gospodarski rast u Sjedinjenim Državama na razini od 4,2 posto. Prema istom izvješću, povećanja se sad bilježe u praktički svim sektorima ekonomije, a tome pomaže u velikoj mjeri dobra fiskalna politika.

Istovremeno Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u svom izvješću kaže da oporavak u zemljama eurozone – odnosno onima koje koriste euro kao zajedničku valutu – zaostaje za oporavkom svjetskog gospodarstva, te da bi Središnja Europska banka mogla uskoro sniziti kamatne stope sa sadašnja 2 na 1,5 posto. Gospodarski rast u eurozoni, ova organizacija predviđa na razini od 1,5 posto, dok istovremeno kaže da "unatoč toga što gospodarstva širom svijeta bilježe snažan oporavak, on još uvijek u velikoj mjeri zaobilazi kontinentalni dio Europe".

******

Glasoviti proizvođač automobila, Ford, danas je nakon 86. godina zatvorio svoju najstariju tvornicu u Dearbornu, u saveznoj državi Michigan, u kojoj se proizvodio model “mustang”. Od predstavljanja “mustanga”, 1964. godine ovdje je proizvedeno šest milijuna i 700 tisuća automobila. Ovo, međutim, ne znači i kraj proizvodnje ovog modela koji će ubuduće dolaziti iz druge tvornice, također u blizini Detroita.

XS
SM
MD
LG