Linkovi

L.A. Times: između 70 i 90 posto osoba uhićenih u rat u  Iraku  uhićeno greškom (11/5/04) - 2004-05-11


Obavještajne službe koalicijskih snaga procjenjuju da je između 70 i 90 posto osoba uhićenih u Iraku otkako je rat počeo – uhićeno greškom. Kako objavljuje Los Angeles Times, ovaj je podatak sadržan u povjerljivom izvještaju Crvenog križa koji je početkom godine uručen administraciji predsjednika Busha. U izvještaju se opisuje cijeli niz slučajeva različitog zlostavljanja zatvorenika, ali se dodaje da - unatoč ponovljenom prigovaranju Crvenog križa – američki dužnosnici nisu obustavili takvu praksu. Prema pisanju L.A. Timesa, predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa su konstatirali da je nastavljanje zlostavljanja “izlazilo iz okvira povremenih slučajeva, te bi se moglo opisati kao tolerirana praksa.”

“Diljem Amerike, rat donosi poslove” – naslov je pod kojim Washington Post piše da potrošnja ministarstva obrane ubrizgava novi život u manje, ili umiruće gradove. …U prva tri mjeseca ove godine proizvodnja za potrebe obrane iznosila je gotovo 16 posto ekonomskog rasta zemlje. Vojna je potrošnja porasla za 15.1 posto tako da će ove godine iznositi 537 milijardi dolara - za razliku od 463 milijardi u 2003.godini. Koliko od 708 tisuća radnih mjesta otvorenih u protekla tri mjeseca otpada na vojnu proizvodnju – nije moguće precizno utvrditi, piše Washington Post, ali dodaje da je sudjelovanje proizvodnje za vojne potrebe značajno.

New York Times izvješćuje da američka kampanja protiv međunarodnog terorizma otvara novi front i to u području koje – prema očekivanju vojnih dužnostika – al-Qaida namjerava pretvoriti u svoje novo uporište. Radi se o prostoru koji se proteže od Roga Afrike do atlantske obale Zapadne Sahare. Američki generali koji to područje nadziru iz zapovjednog punkta u Europi tvrde da to nepristupačno područje postaje novi Afganistan – navodi njujorški list.

XS
SM
MD
LG