Linkovi

Razarač USS Gonzales u Splitu (11/5/04) - 2004-05-10


U posjetu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici nalazi se američki razarač USS Gonzales. Zapovjednika američkog razarača kapetena fregate Karla Van Deusena primili su načelnik stožera Flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Ante Jurjević kao i čelnici Grada i Županije. Članovi posade USS Gonzales pri posjetu Splitu oličili su ogradu dječjeg vrtića Kaštelet.

USS Gonzales 16. je razarač Ratne mornarice SAD-a i jedan od najsuvremenije opremljenih brodova u njezinoj floti. Dug je 154, a širok 20 metara. Plovi brzinom od 31 čvora. Na brodu na kojem se nalazi multidisciplinarno naoružanje boravi 22 časnika i 315 ostalih članova posade. Dio posade razarača Gonzales njih 25 zatekli smo pri ličenju ograde i čišćenju okoliša u dječjem vrtiću Kaštelet na splitskim Mejama.

“Uvijek nastojimo širiti dobru volju kuda god išli. Split je prekrasan grad i ostati će mi u trajnoj uspomeni kao i ljudi koji su prijateljski raspoloženi prema nama” - rekao je za Glas Amerike potporučnik Cory Odom.

Karen Holley policijski je časnik na razaraču Gonzales. Ističe da joj je zadovoljstvo što može učiniti drugome dobro, a posebno djeci: “To je najbolji dio od toga zadovoljstva. Djeca! Volim djecu, a to što ličim ogradu ovdje u dječjem vrtiću zadovoljstvo mi je raditi” - kaže Karen iz grada Waltona u saveznoj državi New York.

Vesna Milanović odgojiteljica je u likovno-scenskoj radionici u dječjem vrtiću Kaštelet u Splitu koja je u ime kolega iz dječjeg vrtića Kaštelet u Splitu kazala: “Srdačno se zahvaljujem svim američkim mornarima koji su došli uljepšati dječji vrtić ovim bojanjem ograde, presretna sam. Govorim to u ime djece, jer čim su ih djeca ugledala odmah su me pitala - 'teta Vesna zbog čega su ovi američki mornari došli uređivati naš vrtić, zašto baš oni!?'

Nakon što se susreo s kapetanom bojnog broda Antom Jurjevićem, načelnikom stožera Flote Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik američkog razarača Gonzales kapetan fregate Karl Van Deusen kazao je: “Razgovarali smo o sposobnostima hrvatske mornarice. One nisu male. Naravno da smo razgovarali o tome kako unaprijediti u budućnosti suradnju između naše dvije mornarice posebno na polju borbe protiv globalnog terorizma.“

Kapetan bojnog broda Ante Jurjević načelnik stožera Flote HRM-a ovako je ocijenio susret s američkim zapovjednikom razarača Gonzales: “Ovaj je susret bio koristan razgovarali smo o iskustvima u obuci. Razmijenili smo podatke o brodovima te o smjernicama naše buduće suradnje posebice kada je riječ o vježbama koje će biti planirane za ovu godinu”.

U sklopu posjeta Splitu košarkaška momčad američkog razarača USS Gonzales odigrala je prijateljsku utakmicu s ekipom Hrvatske ratne mornarice.

XS
SM
MD
LG