Linkovi

Donald Rumsfeld se ispričao iračkim zatvorenicima (8/5/04) - 2004-05-07


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld uputio je ispriku iračkim zatvorenicima koje su američki vojnici zlostavljali, te im je također obećao odštetu.

Ministar obrane Rumsfeld preuzeo je u svojem svjedočenju u Kongresu punu odgovornost za skandal oko zlostavljanja iračkih zatvorenika."Ovi su se događaji dogodili u mojem mandatu. Kao ministar obrane, odgovoran sam za njih i preuzimam punu odgovornost".

Vojni dužnosnici kažu da su za zlostavljanje doznali u siječnju, nakon čega je o tom problemu pokrenuto više istraga. Međutim, kontroverza je izbila tek prije nekoliko tjedana nakon što su objavljene fotografije koje prikazuju vojnike kako zlostavljaju iračke zatvorenike, često u ponižavajućim pozama. Ministar obrane Rumsfeld priznao je da nije na vrijeme shvatio koliko je važno da o tom skandalu izvijesti predsjednika Busha i Kongres. Nekoliko demokratskih zakonodavaca zatražilo je ostavku ministra obrane. Njegovo današnje svjedočenje pred senatskim Odboru za oružane snage nakratko su prekinuli prosvjednici, koji su glasno tražili njegovo smjenjivanje.

Između ostalih, ostavku gospodina Rumsfelda zatražio je i najizgledniji demokratski predsjednički kandidat John Kerry. Unatoč takvim pozivima, predsjednik Bush izrazio je podršku za ministra Rumsfelda, nazvavši ga vrijednim članom njegovog kabineta. Kritike na račun ministra obrane čule su se i s republikanske strane – senator John McCain, utjecajan član Odbora za oružane snage, prije današnjeg saslušanja najavljivao je da Donald Rumsfeld – citiramo – "mora mnogo toga objasniti".

Demokratski senator Joseph Biden ponudio je jučer u razgovoru s novinarima savjet što bi predsjednik Bush trebao učiniti da olakša situaciju."Predsjednik bi odmah trebao pozvati predstavnike Crvenog polumjeseca, Crvenog križa, otvoriti zatvore i pustiti u njih međunarodne promatrače i tražiti od njih da tamo ostanu sve dok smo mi u Iraku. Mi moramo svijetu pokazati da je to bilo devijanto ponašanje, da to nije naša politika i da to ne odražava našu ljestvicu vrijednosti, te naposljetku da to ne odražava stav mladih ljudi u uniformi koji služe svojoj zemlji u Iraku".

***

Crveni križ je dokumentirao široko prisutno zlostavljanje iračkih zatvorenika u američkim objektima, te zaključio da su neki postupci predstavljali mučenje --- pise dnevnik Wall Street Journal. Wall Street se poziva na tajni izvještaj Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji je u veljači predan američkoj administraciji. U izvještaju se navodi da su koalicijske snage pretukle jednog zatvorenika na smrt, te da su vatrenim oružjem ubile i druge zatvorenike. Prema izvještaju, koalicijske su snage odgovorne za "ozbiljna kršenja" Ženevske konvencije. Crveni križ potvrdio je autentičnost ovog izvještaja.

***

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da istražuje nove navode o zlostavljanju iračkih zatvorenika od strane britanskih vojnika. Britanija je već pokrenula istragu o fotografijama, objavljenim u listu Daily Mirror, na kojima se vide dva britanska vojnika kako nogama udaraju i maltretiraju iračke zatvorenike.

XS
SM
MD
LG