Linkovi

Proširenje EU: Simboličan povratak Češke Zapadu (6/5/04) - 2004-05-06


Strateški locirana u samom srcu Europe, Republika Češka proteklih godina uživa u ekonomskoj i političkoj stabilnosti, a ulazak u Europsku uniju donijet će joj još više koristi.

Ulaskom Republike Češke i njenih 10 milijuna stanovnika u Europsku uniju otvoreno je novo poglavlje: ta zemlja je ponovno u europskoj obitelji kojoj i pripada, a pružaju joj se i nove ekonomske prilike. Česi tumače ulazak svoje zemlje u Eu na različite načine. Petr Ježek, direktor ureda češkog premijera, raduje se jer, kako kaže, Češka konačno pristupa europskoj obitelji nakon polu-stoljetne odsutnosti.

"Ulazak naše zemlje u EU, simbolično gledano, može biti protumačen kao povratak u obitelj demokratskih zemalja. Tu smo obitelj napustili sredinom prošlog stoljeća i sada se njoj vraćamo. Mi smo uvijek bili u srcu Europe, dio Europe," kaže gospodin Ježek.

Češku se često opisuje kao najzapadnjačkiju od 10 novih članica EU, kako iz kulturnih tako i povijesnih razloga. Jirži Pehe, direktor sveučilišta New York u Pragu, ističe da su češke veze sa Zapadom oduvijek bile jake.

"Češki krajevi bili su dio svetog Rimskog carstva njemačkih zemalja; stoljećima su bili pod vladavinom Habsburga. Ova dva carstva su svakako bila zapadnjačka. Dakle, Češka odavno pripada Zapadu i to je jedan od razloga zašto su se mnogi Česi osjećali da žive pod stranom kulturom pod Sovjetskim Savezom i nametnutim običajima koji su im bili potpuno strani," ističe Jirži Pehe.

Mnogi Česi ne tumače članstvo u Europskoj uniji povijesnim ili kulturnim činjenicama, već ekonomskim. Pristupanjem Uniji, češko gospodarstvo otvorit će se svijetu, pružajući nove prilike za jače trgovinske veze s drugim zemljama. Gospodin Ježek, iz ureda premijera, kaže: "Naše vlasti svjesne su da je u svijetu došlo do velikih promjena i da postoji oštra konkurencija među zemljama. Držimo da se centralnoeuropska zemlja poput Češke ne može efikasno sama nositi s time, odnosno da je za naš napredak bolje ako smo u zajednici s drugima."

Ekonomist Petr Zahradnik kaže da će pristup Europskoj uniji Češkoj donijeti mnogo koristi na gospodarskom planu. Doći će do pojeftinjenja, većeg izbora i bolje kvalitete robe i usluga.

"Velikim češkim kompanijama, te malom i srednjem poduzetništvu, bit će lakše nositi se s europskom konkurencijom, a potrošači će imati koristi od jače konkurencije na domaćem tržištu," kaže gospodin Zahradnik.

Uz to, gospodin Zahradnik ističe da će ugled Češke u svijetu znatno porasti zbog prisupa Uniji, a biti na dobrom glasu s vremenom će otvoriti put povećanju investicija u češko gospodarstvo.

XS
SM
MD
LG