Linkovi

Kome ide u prilog stanje američke ekonomije? (4/5/04) - 2004-05-04


Američka ekonomija bit će jedno od važnih pitanja u američkim predsjedničkim izborima. Republikanski stratezi vjeruju da će njeno jačanje pomoći predsjedniku Bushu na izborima 2. studenoga. S druge strane, demokrati se nadaju da će isto pitanje ići njima u prilog. Demokrati kažu da se ekonomski oporavak uopće ne može tako nazvati zato što ne generira dovoljan broj radnih mjesta koja bi nadoknadila tri milijuna radnih mjesta izgubljenih u proizvednom sektoru od kada je predsjednik Bush došao na vlast. Štoviše, kritičari kažu da predsjednik sa svojim smanjenim poreza ostavlja rastući dug u naslijeđe budućim generacijama.

No ekonomist Greg Mankiw odbacuje takav argument. Gospodin Mankiw, koji je predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika u Bijeloj kući, vjeruje da su smanjenja poreza pridonijela jačanju ekonomije te da će dovesti do jačanja prihoda vlade. Mudrim potezima Središnje banke, nastavlja on, izbjegnuta je inflacija. Kako kaže, stotine milijardi dolara proračunskog manjka nisu dobrodošla vijest, ali se vlada može s tim nositi.

"Predsjednik je sačinio proračun kojim će, za oko pet godina, sadašnji manjak biti srezan na pola. Postotak deficita u odnosu na veličinu ekonomije bit će sve manji."

Prema njegovim riječma, ekonomija snažno raste. Ministar financija John Snow objavio je da je, samo u ožujku, otvoreno 300 tisuća novih radnih mjesta.

Demokrati se tuže da je ovogodišnji proračunski manjak veći od 500 milijardi dolara te su skeptični oko planova Republikanske stranke da ga smanje. Demokratsku stranku brine i trgovinski deficit koji je prošle godine porastao na rekordnih 500 milijardi dolara. Takvom trendu pridonijelo je “seljenje” radnih mjesta iz Sjedinjenih Država u inozemstvo te povećanje uvoza iz Kine.

Obje stranke prognoziraju ekonomske probleme na duži rok zbog sve većeg tereta koji će po državu predstavljati umirovljenje takozvane generacije baby-boomera. Suzanne Nora Johnson, iz financijske tvrtke Goldman Sachs, optimistična je što se tiče kratkoročnog stanja ekonomije no i ona najavljuje probleme u budućnosti.

"Zbog obveza koje će država imati prema ljudima po pitanju zdravstvene i socijalne skrbi, te zbog vjerojatnog povećavanja izdvajanja za obranu, dugoročno ćemo se suočiti s problemima. Ključno pitanje će biti – treba li povećati porez ili smanjiti javnu potrošnju."

Gospođa Johnson dodaje da niti jedne od te dvije opcije neće biti privlačna glasačima. Politička analitičarka Sherry Bebitch Jeffe kaže su Amerikanci zabrinuti zbog deficita, ali su zadovoljni vijestima koje ukazuju na daljnji ekonomski oporavak.

"Ironija je da su predsjednik i njegov izborni stožer vjerovali da će u prvi plan isticati postignuća u Iraku jer je ekonomija bila u lošem stanju. Sada, kako se čini, ekonomska situacija se popravlja, a Irak postaje glavni problem."

Gospođa Jeffe dodaje da će sigurnost Sjedinjenih Država i rat u Iraku također biti važna pitanja na ovogodišnjim izborima.

XS
SM
MD
LG