Linkovi

Bijela kuća i Pentagon pod sve većim pritiskom (4/5/04) - 2004-05-04


Bijela kuća i Pentagon nalaze se pod sve većim pritiskom Kongresa i međunarodnih organizacija za ljudska prava da pokrenu istragu širokog spektra o zlostavljanju iračkih zatvorenika.

Članovi američkog Kongresa traže poduzimanje hitne akcije kako se povećava zgražanje javnosti glede navoda da su pripadnici američke vojne policije zlostavljali iračke zatvorenike. Predsjedatelj Senatskog odbora za oružane snage John Warner pozvao je visoke predstavnike oružanih snaga da odgovore na optužbe koje im se upućuju u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika. Vođa senatske manjine Tom Daschle izjavio ej da Kongres mora osuditi ova zlostavljanja, koja je nazvao – citiramo – "teškim kršenjem međunarodnog prava".

Istovremeno, Bijela kuća zatražila je od Pentagona kažnjavanje vojnika koji su odgovorni za – kako je predsjednik Bush rekao – “sramotno i zapanjujuće” zlostavljanje iračkih zatvorenika. Oružane su snage odmah udaljile s dužnosti sedmoricu vojnih lica na zapovjednim položajima u zatvoru Abu Gharib u Bagdadu, a protiv šetorice sudionika zlostavljanja bit će pokrenuti kazneni postupci. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da je predsjednik o ovom pitanju razgovarao s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Organizacija za ljudska prava, Human Rights Watch, pozvala je Sjedinjene Države, da poduzmu mjere po pitanju – kako je rečeno - sustavnog zlostavljanja zatvorenika u Iraku i Afganistanu. U pismu savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice, traži se da američko osoblje, za koje se utvrdi da je sudjelovalo u zlostavljanju ili nehumanom tretmanu zatvorenika, bude izvedeno pred sud. Druga organizacija za zaštitu ljudskih prava - Amnesty International –zatražila je provođenje neovisne i javne istrage o ovom incidentu.

Neki od američkih vojnika koji su optuženi za zlostavljanje pritvorenika u zatvoru Abu Ghraib tvrde da su samo slijedili zapovijedi svojih pretpostavljenih. Odvjetnik jednog od časnika koji se nalazi pod istragom je izjavio kako je njegov klijent "žrtveno janje" vojne obavještajne službe. Po njemu, obavještajni dužnosnici, uključujući i istražitelje iz CIA-e, naređivali su mučenja pritvorenih kao dio "psihološke manipulacije" koja se koristi u istrazi. Supruga jednog od optuženih izjavila je da je njenom suprugu naređeno da sudjeluje u mučenjima Iračana u zatvorima pod "firmom nacionalne sigurnosti".

XS
SM
MD
LG